< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - luni, 22 iulie 2024

Ion Caramitru: Soacra lui Geoana m-a mintit pentru a primi certificat de revolutionar

Ion Caramitru, fost membru in Biroul Executiv al CFSN si CPUN, sustine ca Margareta Costea, soacra liderului PSD, Mircea Geoana, l-a mintit, in 1990, ca ar fi participat la Revolutie pentru a obtine de la el o recomandare care i-a servit mai tarziu pentru primirea certificatului de revolutionar.

Margareta Costea i-ar fi cerut personal lui Caramitru sa-i faciliteze obtinerea certificatului de revolutionar pe motiv ca ar fi participat la evenimentele din decembrie '89. Caramitru sustine ca, la verificarile ulterioare, a constatat ca a fost indus in eroare atat de Costea, cat si de fostul lider al Partidului Ecologist, Otto Weber. Caramitru a declarat acest lucru in cadrul unei discutii avute cu scriitorul si revolutionarul Marius Mioc, transcrisa pe blogul acestuia, potrivit impactnews.ro.

Potrivit lui Caramitru, atat Margareta Costea, cat si Otto Weber l-ar fi mintit, in 1990, pentru a obtine prin intermediul sau certificatele de revolutionar prin care li se oferea acces la o serie de facilitati financiare. La aceea vreme, Caramitru a semnat o declaratie conform careia cei doi ar fi participat la Revolutie, "scrisori de recomandare" care au fost folosite de Costea si Webber pentru a dobandi certificatul de revolutionar. Ulterior, Caramitru a verificat spusele celor doi si a constatat ca afirmatiile acestora nu erau adevarate si ca a fost indus in eroare.

Caramitru isi aminteste cum in in anul 1990, a primit un telefon de la Otto Weber, presedinte dupa revolutie al Partidului Ecologist care intrase in Conventia Democratica, deputat, decedat in 2001.

"Il stiti, a murit din pacate, un om aparent onest, un om civilizat, care mi-a cerut o intalnire. N-a vrut sa-mi spuna la telefon. M-am intalnit cu el la teatru, unde aveam repetitie, si m-a rugat, spunandu-mi ca el e batran si iese la pensie, sa-i dau o hartie in care eu sa spun ca a fost cu mine la Revolutie.(...)"Imi trebe la pensie, se pare ca se adauga ceva la pensie si eu-s batran". Bine, am zis si eu, si i-am dat-o", isi aminteste Caramitru.

La scurt timp de la aceasta intamplare, Caramitru a fost vizitat de Margareta Costea care i-a solicitat acelasi lucru: usurarea primirii unui certificat de revolutionar. Pentru a-l convinge pe Caramitru, soacra lui Geoana a sustinut ca a fost intr-un studio al televiziunii publice in ziua de 22 decembrie.

"Mi-a spus aceeasi poveste cu pensia, si ca a fost in studioul 4", continua Caramitru. "V-a trimis domnul Weber la mine". "Da, stiu, ca amandoi facem treaba asta".

Ulterior, fostul taranist a verificat spusele Margaretei Costea si a constatat falsitatea declaratiilor acesteia. "Eu nu stiam la ora aceea cine a fost in studioul 4. Abia in decembrie 1990 s-a dat filmul in care am aflat ca s-a filmat, de asta ma intorc la aceasta scena. Si am putut sa fac stop-cadru si sa vad pe fiecare cine-i, daca-l cunosc sau nu stiu ce. Si unde ea nu era, bineinteles. (...)Nu pot sa-mi retrag, eu am fost tras, am fost indus in eroare, imi fac mea culpa, am dreptul s-o fac. Am gresit in doua cazuri si n-am mai dat la nimeni altcineva", explica Ion Caramitru.

In 2005, soacra lui Geoana a fost acuzata de Bogdan Draghici, presedintele Asociatiei Europa si director adjunct al Institutului National de Administratie Publica, in legatura cu dosarul de "revolutionar ranit" al acesteia. Potrivit lui Draghici, exista serioase "semne de intrebare", legate atat de calitatea de luptator in Revolutie a Margaretei Costea, cat si de cea de ranit, fiind de presupus ca a obtinut acest certificat in baza unor acte medicale false.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=48948&data=2024-07-22