< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - luni, 25 septembrie 2023

Prognoze de curs valutar schimbate la 180 de grade: euro sub pragul de patru lei

Analistii bancari anticipeaza ca in 2010 leul se va intari chiar dincolo de pragul de patru lei, scrie, marti, Ziarul Financiar. Asta dupa ce, in urma cu cateva saptamani, prognozele de curs de schimb ale bancilor anuntau ca euro va depasi anul acesta 4,3 lei. Explicatiile tin in principal de revenirea apetitului strainilor pentru pietele emergente si de depasirea crizei politice, precizeaza sursa citata. BNR a calculat, luni, un curs de 4,1383 lei/euro, un nou minim al ultimelor opt luni, iar Banca Centrala Europeana a afisat un curs de referinta chiar de 4,1282 lei/euro.

ING, care la finalul anului 2009 miza pe deprecierea leului pana la 4,40 lei/euro in primele doua trimestre ale acestui an, acum prevede un euro de 4,15 lei in maxim trei luni. "Desi tabloul fiscal ramane ingrijorator, in actuala conjunctura globala o intarire modesta a leului pare justificata pe termen scurt", a scris intr-un raport Vlad Muscalu, analist la ING Bank Romania. "Nu este vorba de optimism, cat mai degraba de o reducere a pesimismului care ajunsese la cote exagerate in privinta Romaniei, accentuat fiind de tensiunile politice. Afara sunt bani care trebuie investiti, iar semnalul dat de FMI privind venirea urmatoarelor transe de bani a contat foarte mult pentru investitori", a afirmat Claudiu Cercel, vicepresedinte pe pietele financiare in cadrul BRD-SocGen.

Si RBS si-a rasturnat prognozele pesimiste. Daca in martie vedeau un curs de 4,36 lei/euro, acum asteapta o cotatie de 4,19 lei/euro. Prognoza pentru iunie a fost imbunatatita de la 4,27 la 4,19 lei/euro. "Credem ca BNR nu doreste un leu puternic avand in vedere ca perspectiva scaderii inflatiei in acest an este deja foarte buna si nu este nevoie de ajutor dinspre cursul de schimb. Daca lucrurile vor sta asa, ne asteptam ca banca centrala sa intervina pentru a limita aprecierea leului. Un posibil nivel mai scazut al cursului in acest an ar putea fi de 4,00 lei/euro", a spus Catalina Molnar, senior economist al RBS Bank Romania.

Raiffeisen Bank prevede, de asemenea, o apreciere spre patru lei, desi saptamana trecuta prognoza un curs de 4,30 lei/euro aferent lunii martie. Acum, mizeaza pe o cotatie de 4,10-4,15 lei.

Erste Group, actionarul majoritar indirect al BCR (cea mai mare banca de pe piata), vede cursul la 4,00 lei pentru un euro in iunie, noua prognoza fiind imbunatatita cu 20 de bani fata de precedenta. De asemenea, pentru sfarsitul de an anticipeaza un euro de 4,10 lei, fata de 4,20 lei/euro anterior.

UniCredit Tiriac Bank, spre deosebire de celelalte banci, isi mentine proiectiile de curs relativ pesimiste, argumentand ca nu este inca destul de clar daca miscarea de apreciere a cursului din prezent reprezinta o tendinta pe termen mai lung sau e doar o evolutie de moment.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=48933&data=2023-09-25