< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - miercuri, 6 ianuarie 2010

"E mai bine sa beau vin si bere decat sa mananc?"

Romalimenta: Taxa pe fast-food poate scumpi toate alimentele, marile companii vor pleca din Romania

Taxa pe fast-food ar putea conduce la scumpirea tuturor alimentelor si la retragerea de pe piata romaneasca a multinationalelor, fiind o lege "facuta pe genunchi", in lipsa unui dialog social cu asociatiile din domeniu, a declarat pentru NewsIn presedintele Romalimenta, Sorin Minea. "Este o lege facuta pe genunchi, o lege realizata de cineva care nu cunoaste termenii si fara sa fie consultata intr-un dialog social cu asociatiile din industria alimentara. Pe noi nu ne-a invitat nimeni la vreo discutie, desi am fi acceptat cu siguranta", a spus presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta).

Acesta a adaugat ca daca legea va fi aplicata in forma in care este in prezent va duce la scumpirea tuturor produselor alimentare, toate avand in compozitie o serie de aditivi. "Nu stim exact despre ce e vorba in acesta mentiune referitoare la continut crescut de aditivi. Ar fi trebuit pus un procent pana la care sa fie produsele netaxate si peste care produsele se taxeaza, cu aceasta exprimare putem intelege toate produsele alimentare pentru ca toate contin aditivi. Astfel ca, ne putem astepta la scumpiri la tot ce inseamna mancare, iar acest miliard de euro pe care vrea sa il stranga ministrul intr-un an il va plati tot consumatorul", a mai spus presedintele Romalimenta. El a adaugat ca un alt efect al aplicarii taxei de fast-food va fi retragerea din piata a marilor companii producatoare de alimente.

"Firmele mari vor pleca din Romania. De ce sa stai aici, cand poti merge in Bulgaria, de exemplu, unde nu platesti astfel de taxe. Cand iei bani in nestire, trebuie sa iei in calcul si faptul ca poti pierde companii importante din piata", a mai mentionat Sorin Minea. Acesta a spus ca va ataca in instanta acesta lege daca nu va avea loc un dialog social cu asociatiile din domeniu. "Sunt de acord cu orice taxa, dar sa fie constructiva si logica, eu din aceasta inteleg ca e mai bine sa beau vin si bere decat sa mananc", a specificat Minea.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=48477&data=2010-01-06