< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - miercuri, 21 aprilie 2021

Presa irlandeza: Executia lui Ceausescu a fost cel mai frumos cadou de Craciun primit de romani

Jurnalistii de la Belfast Telegraph scriu intr-un articol publicat sub titlul "Ziua in care dictatorul a murit" ca scoaterea din scena politica a lui Nicolae Ceausescu a fost un bine facut poporului roman. Ziaristii critica actiunile promovate de fostul dictator si califica executia acestuia drept "cel mai frumos cadou de Craciun" oferit romanilor, informeaza antena3.ro.

In articol este conturat si un portret al dictatorului, Nicoale Ceausescu fiind un lider care reprezenta o contradictie de termeni, un comunist infocat care a flirtat si cu Vestul si chiar a avut o influenta puternica in Occident. Cand zambea, vestul parea inselat. Ceausescu a reusit sa intre in Palatul Buckingham si sa ia ceaiul cu Regina si a ajutat la stabilirea unor negocieri intre presedintele Nixon si chinezi in anii 1970, prin eforturile sale de mediere. A fost implicat chiar si in discutiile care au dus la vizita presedintelui egiptean Anwar Sadat in Israel, in 1977. Mai mult, Romania era singura tara din lume care avea legaturi atat cu Organizatia pentru Eliberarea Palestinei, cat si cu Israelul.

Bineinteles, romanii nu au beneficiat de pe urma "intrigilor" lui Ceausescu. El a instituit in propria tara un set de legi draconice. Jurnalistii irlandezi scriu ca in vremea dictatorului orice barbat sau femeie, casatorit sau necasatorit, care nu avea copii pana la varsta de 25 de ani, platea taxe cu 20% mai mari. De asemenea, "Belfast Telegraph" scrie si despre interzicea divorturilor si avorturilor, ceea ce a dus la cresterea numarului populatiei. Asa s-a ajuns la un numar necunoscut de copii nedoriti, dintre care multi au fost abandonati si au ajuns pe strazi. Altii au fost inchisi in institutii de sanatate mentala, iar imaginea lor ii bantuie inca pe cei care i-au vazut, noteaza ziaristii.

Ceausescu s-a intors dintr-o vizita in Coreea de Nord hotarat sa aplice in propria tara politicile dictatorului nord-coreean. A ordonat distrugerea pe scara larga a numeroase orase si cladiri istorice vechi si a urmat modelul stalinist de urbanizare. Este simplu, in lumina acestor realitati, mai spun jurnalistii irlandezi, sa-l etichetezi pe Ceausescu drept un dezaxat. Astfel, conchide Belfast Telegraph, executia sotilor Ceausescu a fost "cel mai frumos cadou de Craciun pe care romanii l-au primit vreodata".

ZIUA Online

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=48109&data=2021-04-21