< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - joi, 13 martie 2008

Saptamana Ortodoxiei, in parcul Gradina Icoanei

Prima duminica din Postul Pastelui se sarbatoreste timp de o saptamana in Bucuresti ; Parcul "Gradina Icoanei" va fi loc de pelerinaj pentru credinciosi ; Procesiuni de sfintire, slujbe, expozitie de icoane, preoti si personalitati culturale vor prezente de vineri pana joia viitoare

Amfitrioni: PF Daniel si primarul Ontanu

In parcul Gradina Icoanei din Capitala incepe, vineri, o suita de manifestari religios-culturale dedicate primei duminici din Postul Pastelui - pe care crestinii o celebreaza ca Duminica Ortodoxiei. Autoritatile locale au extins la o saptamana aceasta sarbatoare la care vor participa 50 de preoti ce slujesc in bisericile din aceasta zona a Capitalei si peste 2000 de credinciosi. Evenimentul se bucura de inalta binecuvantare a Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane - pe care il are amfitrion alaturi de edilul Neculai Ontanu.

Momentul de debut il constituie expozitia cu vanzare de icoane, intitulata "Icoana, fereastra spre Dumnezeu", ce va fi urmata de dezbateri pe teme religioase, desfasurate vineri si sambata in parcul amintit. Credinciosii se vor putea bucura de un moment special duminica, la ora 13.00, cand va avea loc o procesiune cu sfintirea icoanelor tuturor participantilor, de un intreg alai de preoti veniti din cele mai importante lacase de cult ale Sectorului 2. La procesiune vor fi prezenti preoti de la Manastirea Darvari si de la bisericile Pitar Mos, Precupetii Vechi, Sf. Silvestru, Boteanu, Vatra Luminoasa, Otetari, Popa Chitu, Dichiu, Batistei, alaturi de reprezentanti ai Ministerului Culturii si Cultelor, precum si ai Seminarului Teologic Ortodox "Nifon Mitropolitul".

Tot duminica, parintele paroh Ion Popescu si primarul Neculai Ontanu vor conferi, unui numar de 50 de personalitati ale vietii cultural-artistice romanesti, distinctia Medalia jubiliara a Bisericii, in semn de apreciere pentru activitatea desfasurata. Printre cei ce vor fi omagiati, la ora 11.30, la Biserica Gradina Icoanei, se afla: Tudor Gheorghe, Aura Urziceanu, Pavel susara, Johnny Raducanu, Constantin Ticu Dumitrescu, Margareta Paslaru s.a.. Pe tot parcursul evenimentului organizat de Primaria Sectorului 2, in fiecare seara de vineri pana luni, de la ora 17.00, se vor organiza slujbe speciale si cuvinte catehetice despre icoane, la bisericile participante la acest proiect, respectiv: Icoanei, Schitu Darvari, Sfantul Silvestru, Precupetii Vechi.

Magda SEVERIN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4509&data=2008-03-13