< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 15 septembrie 2009

Uniunea Europeana doreste relatii mai stranse cu Caucazul de Sud

Uniunea Europeana urmeaza sa stabileasca termenii de negociere a unor relatii mai stranse cu tari din Caucazul de Sud, cum sunt Georgia, Armenia si Azerbaidjanul, informeaza Agerpres.

Convorbirile ar urma sa aiba loc anul acesta in noiembrie si sa se soldeze cu acorduri privind comertul si securitatea, informeaza marti Reuters.

Ministrii de Externe din tarile membre ale Uniunii, reuniti marti la Bruxelles, si-au exprimat certitudinea ca dorinta europenilor de a dezvolta relatii speciale cu acea parte a lumii nu va starni ingrijorare la Moscova, chiar daca cele trei tari au facut parte, la un moment dat, din fosta Uniune Sovietica. In consecinta, ei au dat Comisiei Europene unda verde pentru pregatirea convorbirilor din luna noiembrie.

Aceasta decizie va permite Georgiei, Armeniei si Azerbaidjanului sa negocieze acorduri de asociere la Uniunea Europeana, prin care tarile vor promite ca isi vor reforma domeniile politic, economic, comercial si pe cel al drepturilor omului si vor primi in schimb exceptare de la taxe in toate pietele din UE, precum si asistenta tehnica si financiara.

Intr-o conferinta de presa, Ollie Rehn, comisarul pentru extindere, a declarat ca departamentul pe care il conduce va fi capabil sa pregateasca proiectul mandatelor de negociere in cursul lunii noiembrie.

Uniunea Europeana doreste sa stabileasca legaturi mai stranse cu tari din fosta Uniune Sovietica ce sunt fie bogate in petrol si gaze, fie detin pozitii cheie in tranzitul energiei dinspre Rusia si alte state. Comisarul Rehn a mai spus ca obiectivele UE sunt acelea de a stabili zone cuprinzatoare de comert liber cu tarile din Caucazul de Sud.

Reuters scrie ca reprezentanti ai presedintiei suedeze a Uniunii Europene au indepartat orice speculatie privind o posibila iritare a Moscovei in acest subiect, apreciind ca cele trei tari sunt natiuni suverane ce doresc sa interactioneze cu UE atat din puncte de vedere politic, cat si economic.

"Au dreptul sa-si aleaga destinul, si-au exprimat viziunile in sensul unei relatii apropiate cu Uniunea Europeana", a afirmat ministrul suedez de Externe Carl Bildt. "Au dreptul sa isi aleaga viitorul, nu sa fie restrictionati de cineva", a adaugat el.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=38667&data=2009-09-15