< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SANATATE - luni, 14 septembrie 2009

Nasterea unui al doilea copil la un an distanta de primul mareste riscul de cancer

Un studiu britanic a concluzionat ca femeile care nasc al doilea copil la interval de un an de primul au risc crescut de cancer la san, scrie, luni, telegraph.co.uk.

La cercetare au participat 30.000 de femei care au nascut de cel putin patru ori. Unele dintre ele erau diagnosticate cu cancer la san. Oamenii de stiinta au concluzionat ca femeile care au nascut a doua oara la 12 luni dupa ce au avut primul copil au risc cu peste 5% mai mare de a dezvolta maladia, fata de cele care au asteptat intre trei si cinci ani pana sa ramana insarcinate, din nou.

Nu se stie exact de ce creste riscul de cancer la san. Conform unei teorii, de vina sunt hormonii. Alti factori de risc sunt faptul ca femeia devine supraponderala dupa nastere, dar si ca unele dintre mame intrerup alaptarea prea devreme sau nu alapteaza deloc.

"Femeile care au avut primele doua nasteri la intervale scurte de timp n-ar trebui sa se ingrijoreze pentru ca rezultatle studiului nu sunt concluzive. Oamenii de stiinta au avut in vedere un anumit tip de paciente: cele care aveau o anumita forma a sanului, tumori in stare avansata si cele care au cel putin cinci copii", a declarat Josephine Querido, unul dintre cercetatori.

R.P.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=38548&data=2009-09-14