< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 16 februarie 2008

Bush sustine planul de independenta a Kosovo

Romania, Bulgaria, Cipru, Grecia, Slovacia si Spania sunt impotriva

Presedintele american George W. Bush a declarat ca sustine planul de independenta a Kosovo sub supraveghere internationala, independenta care va fi proclamata unilateral duminica, relateaza NewsIn.

El a spus ca Washingtonul va actiona impreuna cu aliatii sai pentru a nu se inregistra violente, potrivit Reuters.

Potrivit lui Bush, aflat in Tanzania, pozitia americanilor este ca statutul Kosovo trebuie rezolvat pentru ca regiunea Balcanilor sa fie stabila.

"Statele Unite vor continua sa actioneze impreuna cu aliatii, pentru a ne asigura ca nu se inregistreaza violente", a spus el.

Romania nu recunoste provincia Kosovo ca stat independent

Proclamarea independentei Kosovo a impartit comunitatea internationala in doua tabere: cea pro, condusa de Statele Unite si mai multe tari din Uniunea Europeana, si cea contra, condusa de Rusia. Din a doua grupa face parte si Romania, informeaza RealitateaTv.

Oficialii romani s-au pronuntat in mai multe randuri impotriva independentei provinciei Kosovo. Presedintele Traian Basescu a subliniat chiar la intalnirea de la inceputul lunii cu Nicolas Sarkozy ca nu agreeaza actiunea kosovarilor. Cu alta ocazie, seful statului precizase ca nu este de acord cu independenta Kosovo, dar sustine demersul Serbiei de a intra in Uniunea Europeana.

Kosovo este de altfel una dintre putinele teme pe care politicienii romani nu s-au certat. Parlamentul a adoptat in a doua parte a lunii decembrie o pozitie anti-independenta cu 239 de voturi pentru si 7 abtineri.

La randul sau, ministrul de Externe Adrian Cioroianu i-a indemnat pe oficialii romani sa adopte un limbaj diplomatic, dar ferm in aceasta privinta.

Recunoasterea sau nerecunoasterea independentei Kosovo nu va fi rezultatul unei decizii comune a Uniunii Europene, ci va apartine fiecarui stat membru. Este pozitia exprimata, pana acum, de Comisia Europeana, in conditiile in care nu exista un consens. Cel putin sase tari ale Uniunii si-au anuntat, de mai multe ori, intentia de a nu recunoaste declaratia unilaterala de independenta a Kosovo, sau cel putin nu imediat.

Este vorba de Bulgaria, Cipru, Grecia, Romania, Slovacia si Spania. Toate aceste state au pe teritoriul lor minoritati etnice si se tem ca secesiunea Kosovo de Serbia va crea un precedent. Rusia, alaturi de Serbia, se opune ferm independentei. Mai mult, Moscova a avertizat ca-si va schimba politica fata de teritoriile separatiste pro-ruse din Osetia de Sud si Abhazia, care astfel s-ar putea separa de Georgia.

In schimb, este de asteptat ca tari precum Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Germania si Italia sa declare imediat ca recunosc independenta Kosovo. Singurul subiect asupra caruia oficialii europeni sunt de acord a fost trimiterea unei misiuni civile, formata din politisti, procurori, judecatori si functionari vamali, denumita Eulex, care va fi responsabila cu supravegherea independentei provinciei. Misiunea Uniunii Europene o va inlocui pe cea a Natiunilor Unite, care a administrat provincia din de la interventia militara a NATO, din 1999.

Tara noastra va mai trimite 175 de militari in zona

Consiliul Suprem de Aparare a tarii a aprobat la inceputul acestui an dislocarea in Kosovo a 175 de politisti si jandarmi romani. Decizia CSAT vine in intampinarea unei cereri a Uniunii Europene, care intentioneaza sa trimita in zona o forta formata din 2000 de persoane (considerata civila). Daca militarii vor fi dislocati, acestia se vor alatura celor 115 jandarmi romani din trupele ONU aflati deja in zona. Din 2002, de cand actioneaza pe teritoriul provinciei, militarii romani au fost implicati in mai multe incidente.

Cel mai violent s-a petrecut in februarie 2007, cand un protest al albanezilor din centrul capitalei Pristina a degenerat in violente, jandarmii fiind nevoiti sa foloseasca armele. Doi civili albanezi au murit atunci, iar altul a fost grav ranit.

In urma anchetei ONU, s-a stabilit ca focurile de arma au fost trase de unul sau doi dintre jandarmii romani, iar gloantele de cauciuc folosite erau expirate. Comandantul de atunci al politiei ONU din Kosovo si-a dat demisia, iar jandarmii romani au fost retrasi de la patrulari pe strazile din provincia separatista.

Georgia una din primele tari care isi manifesta dezacordul

Georgia a protestat oficial fata de declaratia autoritatilor de la Moscova potrivit carora autoproclamarea independentei provinciei Kosovo ar putea influenta politica rusa privind regiunile separatiste din fosta republica sovietica. Presedintele georgian Mihail Saakasvili i-a avertizat pe liderii de la Kremlin sa se gandeasca serios, inainte de a sustine micile republici separatiste Abhazia si Osetia de Sud.

Saakasvili a declarat ca nu va permite nici o actiune care sa puna in pericol integritatea teritoriala a Georgiei.

"Stramosii nostri ne-au lasat acest pamant, iar multe generatii de georgieni au murit aparandu-l, de aceea nimeni nu are dreptul sa puna in discutie granitele si integritatea teritoriala a Georgiei. Atat timp cat traim, nimeni nu va face asa ceva", a declarat Mihail Saakasvili

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat ieri ca transformarea provinciei Kosovo intr-un stat independent ar putea fi luata in calcul in ceea ce priveste viitorul statut al Abhaziei si Osetiei de Sud, teritorii separatiste aflate in componenta Georgiei.

Rusia recunoaste oficial integritatea teritoriala a Georgiei, dar a acordat cetatenia rusa majoritatii locuitorilor celor doua mici republici.

R.MIRCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3549&data=2008-02-16