< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - vineri, 8 februarie 2008

A infipt cutitul in pilot

O cursa aeriana interna neo-zeelandeza a fost la un pas de deturnare dupa ce o pasagera somaleza a injunghiat pilotul

O somaleza a injunghiat pilotul unei curse aeriene interne din Noua Zeelanda si a amenintat ca va arunca avionul in aer, napustindu-se in cabina de pilotaj, informeaza, vineri, Times Online. Asha Ali Abdille, in varsta de 33 de ani, i-a provocat unei alte pasagere o rana minora de cutit, cand aceasta a incercat s-o imobilizeze. Femeia a cerut ca avionul sa aterizeze in Australia si a preluat controlul avionului, cand acesta se apropia de aeroportul din Christchurch. Din cauza conditiilor meteorologice proaste si a turbulentelor provocate de acestea, ea si-a pierdut, insa, echilibrul.

Dupa ce avionul a aterizat si pasagerii au fost evacuati, femeia a fost imobilizata de catre pilot si copilot, ajutati de fortele de ordine de pe aeroport, care au urcat la bord.

Femeia a fost acuzata de deturnare si va trebui sa raspunda altor trei capete de acuzare pentru atac. Ea sustinea ca la bordul avionului se aflau doua bombe.

Soferul de taxi care a dus-o pe femeie la aeroport a declarat pentru Politie ca aceasta i s-a parut "un pic nesigura". El a adaugat: "I-a luat ceva timp sa se hotarasca unde sa mearga, ceea ce era cam neobisnuit pentru acea ora a diminetii. Era foarte agitata, foarte nesigura in privinta locului in care vroia sa mearga si ce vroia sa faca".

Cei doi piloti care au imobilizat femeia au fost laudati de autoritati pentru curajul lor. Unul dintre ei a suferit o operatie la mana, fiind injunghiat de somaleza, iar celalalt s-a ales cu o rana la picior.

Asha Ali Abdille s-a nascut in Sudan dar si-a petrecut copilaria in Somalia. Cand luptele interne au izbucnit in capitala Mogadishu in anul 1991, aceasta a fost rupta de familia sa dupa care a fost trimisa in Noua Zeelanda in 1994, ca refugiat.

De atunci a fost insa frecvent mutata si se presupune ca femeia era frustrata din cauza ca era renegata de propria comunitate, precum si de faptul ca nu se putea reuni cu familia sa.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3309&data=2008-02-08