< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - vineri, 8 februarie 2008

AVAS a dat in judecata Petrom

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a dat in judecata Petrom, solicitand anularea partiala a hotararii din 27 noiembrie 2007, prin care s-a aprobat bugetul de investitii al companiei petroliere. AVAS sustine ca nu a primit la timp materialele legate de rectificarea bugetului si a anuntat inainte de intrunire ca va vota impotriva. Cu toate acestea, noul plan de investitii a fost aprobat. Statul controleaza putin peste 20% din Petrom, fiind cel mai semnificativ actionar minoritar. De cealalta parte, compania petroliera considera ca bugetul a fost aprobat cu respectarea dispozitiilor legale, fiind respectate drepturile tuturor actionarilor.

Planul de investitii revizuit al Petrom presupune suplimentarea fondurilor cu 114 milioane de lei (circa 31,5 milioane euro), la 3,865 miliarde lei (1,07 miliarde euro), si redistribuirea catre sectorul de explorare si productie sume prevazute initial pentru alte domenii de activitate.

Primul termen de judecata a fost fixat pe 6 martie 2008.

Petrom a raportat in primele noua luni din anul trecut un profit net de 1,548 miliarde lei (460 milioane euro), cu 22% mai mic decat cel din aceeasi perioada din 2006, ca urmare a aprecierii monedei nationale in raport cu euro si dolarul si a cresterii pretului la titei cu circa 20%.

Actionarul majoritar este grupul austriac OMV, cu 51,01%. OMV a preluat participatia majoritara de la stat in 2004, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro, sub forma de achizitie directa de actiuni si majorare de capital.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3302&data=2008-02-08