< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - luni, 4 februarie 2008

Mihnea Voda cel Rau, subiect la Testele speciale

Candidatii la Testele Nationale din sesiunea speciala au de rezolvat, la prima proba - cea de limba si literatura romana -, varianta de subiect cu numarul 88. Inscrisi in numar foarte mare la acest examen - peste 45.000 - ei au de rezolvat trei subiecte: Partea I, de 48 de puncte, care cuprinde un fragment din "Mihnea Voda cel Rau", de Alexandru Odobescu, iar candidatii au de raspuns la 9 intrebari de gramatica, notate cu 4 puncte fiecare, si la 3 intrebari de "intelegerea textului", a cate 2 puncte; Partea a II-a este notata cu 18 puncte si consta in transformarea unei telegrame intr-o scrisoare; Partea a III-a, de 24 de puncte, este cea de compunere, iar candidatii au de intocmit portretul unui personaj din "Mihnea Voda cel Rau", de Alexandru Odobescu. Tinerii s-au inscris la sesiunea speciala a Testelor nationale pentru a-si putea continua studiile in invatamantul liceal. Zvetlana Preoteasa, secretar de stat in Ministerul Educatiei, a precizat, la extragerea subiectelor: "Trebuie sa va spun ca este ultima sesiune de acest tip. Nu vom mai avea in sistemul romanesc de invatamant nici un examen de teste nationale. De aceea, trebuia sa li se dea sansa celor care nu s-au prezentat sau au picat acest examen in anii trecuti, pentru inca un examen. Trebuie sa va spun ca avem bucuria faptului ca s-au inscris peste 45.000 de elevi, ceea ce inseamna ca marea majoritate s-au gandit ca trebuie sa se prezinte la acest examen".

Subiecte de rezerva pentru 14 candidati

Din cauza ca au intarziat la examen, 14 candidati au avut de rezolvat subiectul de rezerva

Daniel Tomoni, director in cadrul Ministerul Educatiei, ne-a declarat ca aceasta situatie s-a produs in sapte judete si municipiul Bucuresti. "In 14 cazuri a fost nevoie de subiectele de rezerva, care se impun in caz de intarzieri obiective la sustinerea probei. In majoritatea cazurilor a fost vorba despre intarzieri generate de conditiile meteo sau de evenimente rutiere nedorite. Metodologia este foarte clara in axcest sens: din momentul in care se comunica varianta de subiect la radio, respectiv ora 9.00-9.10, nu se mai admit elevi in sala de examen. Dar, in situatii bine intemeiate, cum va spuneam, din intarzieri obiective, se fac anumite exceptii, in conformitate cu Metodologia, iar acestor elevi li se aplica, incepand cu ora 13.00, varianta de rezerva", ne-a precizat dir. Tomoni. Cei 14 candidati sunt din judetele Arges, Giurgiu, Neamt, Suceava si Constanta - cu cate un caz, Caras Severin si Bucuresti - cu cate doua si Vrancea - cu patru cazuri.

Majoritatea candidatilor au intarziat din cauza traficului, un candidat din Giurgiu a fost spitalizat dimineata, fiindu-i trimis subiectul la unitatea sanitara, iar in Caras Severin masina care transporta candidati a fost implicata intr-un accident rutier, fara victime.

Magda SEVERIN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3160&data=2008-02-04