< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 31 ianuarie 2008

Ucraina pregateste inaugurarea Canalului Bastroe

Ministerul Transporturilor al Ucrainei intentioneaza sa inaugureze anul acesta canalul Dunare-Marea Neagra, a anuntat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul ucrainean al transporturilor, Iosif Vinski, informeaza ForUm.

Vinski a subliniat ca este ferm in a-si tine promisiunea. "Toti cei care ne vor impiedica sa realizam acest proiect vor fi inlaturati", a atentionat ministrul.

Potrivit oficialului ucrainean, in pofida faptului ca "au fost cheltuite importante resurse de stat", canalul Dunare-Marea Neagra nu a fost construit la capacitatea estimata, din cauza activitatii lipsite de transparenta a intreprinderii de stat "Delta-Lotman", care s-a ocupat de realizarea proiectului.

"Conducerea intreprinderii nu a raspuns la intrebari-cheie legate de cheltuirea resurselor de stat si de modul in care a fost utilizat profitul intreprinderii. In afara de aceasta, nu au fost create conditiile prevazute prin lege pentru verificarea intreprinderii", a declarat Vinski.

Ministrul a precizat ca tocmai acestea au fost motivele care au facut ca Viktor Bezdolnii, directorul intreprinderii, sa-si dea demisia. "I-am semnat-o dupa 20 de minute", a precizat ministrul Transporturilor.

Totodata, Vinski si-a exprimat speranta ca noul director al "Delta-Lotman", Aleksandr Golodnitki, numit de el in aceasta functie, va asigura o functionare normala a intreprinderii.

Saptamana trecuta, ministrul Transporturilor anunta ca va inaugura in cursul anului 2008 Canalul Bastroe. Potrivit expertilor, noul canal va permite tranzitul a doua milioane de tone de marfa si crearea a 3.000 - 4.000 de locuri de munca. In acest fel, companiile ucrainene vor reusi sa transporte marfuri in Caucaz, Orientul Apropiat, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Europa de Vest.

Economistii cred ca fondurile investite in acest proiect vor fi recuperate in zece ani. Constructia canalului a atras criticile organizatiilor pentru protectia mediului, iar Romania a cerut crearea unei comisii care sa ancheteze modul in care se desfasoara lucrarile.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3072&data=2008-01-31