< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - joi, 31 ianuarie 2008

Nokia, sursa disensiunilor dintre sindicalistii germani si cei finlandezi

Scandalul declansat de inchiderea fabricii Nokia de la Bochum provoaca disensiuni intre sindicalistii finlandezi si germani, cei din urma declarandu-se dezamagiti de incercarile colegilor lor de a justifica plecarea producatorului finlandez. Oricum, sindicalistii germani au anuntat ca nu renunta la planul de a bloca deschiderea uzinei de la Cluj si nu exclud ipoteza unei greve generale si boicotarea tuturor produselor Nokia. Pe de alta parte, se pare ca Nokia va beneficia de o scutire de la plata impozitelor locale pe teren si cladiri pentru o perioada de 30 de ani pentru linia de productie din Romania.

"Am plecat de la conferinta mai devreme pentru ca sunt foarte dezamagita. Colegii nostri finlandezi au incercat sa justifice inchiderea fabricii, mai ales ca au vrut sa ne convinga ca marile fabrici trebuie din cand in cand sa ia astfel de decizii", spune Gisela Achenbach, lider sindical la Bochum Nokia, dupa o intalnire cu sindicalisti din sapte tari europene.

Delegatii germani au anuntat insa ca nemtii vor boicota produsele Nokia daca nu se revine asupra planului de inchidere a fabricii. In plus, angajatii vor intra in greva generala.

Nokia a procedat corect

Autoritatile landului german Renania de Nord-Vestfalia nu au gasit, pana in prezent, nicio dovada ca grupul finlandez a incasat mai multe subventii decat i se cuveneau, relateaza ziarul german Financial Times Deutschland. Autoritatile germane nationale, impreuna cu cele regionale, au acordat companiei, in perioada 1995-2001, subventii in valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, dintr-un fond regional infiintat pentru promovarea dezvoltarii economice. "Este posibil ca Nokia sa fi actionat in totalitate corect", sustine o sursa din ministerul Economiei din landul Renania de Nord-Vestfalia.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3064&data=2008-01-31