< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - joi, 31 ianuarie 2008

Tokes a reclamat in Parlamentul European proiectul Voiculescu privind insusirea limbii romane

Europarlamentarul Tokes Laszlo va formula in cursul zilei de joi o scrisoare adresata comisarului european pentru multilingvism, Leonard Orban, in care acuza aparitia in Romania a doua proiecte de lege considerate discriminatorii pentru populatia minoritara, transmite corespondentul NewsIn.

Presedintele Uniunii Civice Maghiare (UCM) din zona Sfantu-Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca episcopul Tokes a semnalat miercuri seara, in plenul Parlamentului European, problema proiectului initiat de catre presedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, potrivit caruia cetatenii romani de etnie maghiara sa-si piarda cetatenia daca nu invata in decurs de doi ani limba romana.

"Episcopul a subliniat ca se face o mare discriminare prin acest proiect si solicita sanctionarea acestor afirmatii", a declarat Gazda. Potrivit acestuia, o alta problema ridicata de episcop a fost aceea a proiectului legii invatamantului, considerat de asemenea discriminatoriu pentru comunitatile minoritare.

Gazda a precizat ca episcopul va formula in cursul zilei de joi o scrisoare catre Leonard Orban, in care semnaleaza problemele amintite.

Presedintele UCM din zona Sfantu-Gheorghe considera ca decizia pronuntata de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) legata de initiativa presedintelui PC, Dan Voiculescu, de a se retrage cetatenia persoanelor care nu invata limba romana este inacceptabila. Gazda a invocat mai multe articole de lege, precum si art. 5 din Constitutia Romaniei, care spune ca "cetatenia romana nu poate fi retrasa aceluia care a dobandit-o prin nastere", pentru a-si sustine argumentele impotriva deciziei CNCD.

CNCD a decis ca declaratiile lui Dan Voiculescu nu sunt discriminatorii si se inscriu in limitele exercitarii libertatii de exprimare. Dan Voiculescu a lansat in luna iunie anul trecut initiativa proiectului de lege care prevede obligativitatea invatarii limbii romane de catre cetatenii Romaniei, care altfel isi vor pierde cetatenia. Voiculescu a declarat ca nu vrea sa renunte la proiectul de lege prin care cere ca toti cetatenii romani sa cunoasca limba oficiala a statului.

in ceea ce priveste proiectul legii invatamantului, acesta este supus dezbaterii pana in data de 17 februarie. Reprezentantii comunitatii maghiare solicita, printre altele, predarea limbii si literature romane dupa metode diferite pentru reprezentantii minoritatilor.

z.o.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=3057&data=2008-01-31