< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - marti, 2 iunie 2009

UDMR-istul Sogor Csaba o comite din nou

Un potential prim-ministru de la UDMR ar obliga prefectii romani sa invete maghiara

Din fericire, UDMR nu are nici o sansa de a numi vreodata prim-ministrul unui Guvern al Romaniei. Altfel, daca un membru al Uniunii ar veni in fruntea Executivului, spre exemplu europarlamentarul Sogor Csaba, prefectii mai multor judete din Transilvania ar putea fi obligati sa invete dulcea limba maghiara.

Asta pentru ca europarlamentarul UDMR Sogor Csaba sustine ca, daca ar deveni premier, i-ar obliga pe prefectii si pe directorii institutiilor deconcentrate din judetele unde traiesc maghiari sa urmeze cursuri de invatare a limbii acestei comunitati, transmite Antena 3.

Astfel, reprezentantii Guvernului in judetele Covasna, Harghita, Mures, Satu Mare sau Cluj, ar trebui sa cunoasca limba maghiara, a afirmat marti candidatul UDMR, din postura virtuala de premier al Romaniei sau de reprezentant al statului roman.

Sogor Csaba a facut o paralela, amintind ca, inainte de 1989, statul comunist a descoperit "cat de important" este ca ofiterii de Securitate sa vorbeasca limba maghiara, iar dupa 1989 Romania a luat in considerare avantajul ca politistii din aceste judete sa cunoasca limba maghiara.

In opinia europarlamentarului UDMR, in mod similar, statul roman ar trebui sa descopere si cat de important este ca prefectii si directorii institutiilor deconcentrate, ai agentiilor din judetele unde sunt comunitati importante maghiare sa cunoasca limba maghiara, care este o limba oficiala a Uniunii Europene din 2004, adauga Antena 3.

Luni, europarlamentarul UDMR a dat o alta dovada de populism pe timp de campanie electorala, pretinzand ca autonomia teritoriala a regiunilor cu populatie majoritara maghiara din Romania ar fi o masura care ar fi in beneficiul Romaniei.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=29559&data=2009-06-02