< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 28 ianuarie 2008

Familia Kennedy il sprijina pe Barack Obama

Senatorul Edward Kennedy, unul dintre cele mai faimoase nume din politica americana si principala voce liberala din Congresul SUA, isi va exprima azi sustinerea pentru candidatul democrat in cursa pentru Casa Alba, Barack Obama, au informat surse din Partidul Democrat, relateaza Rompres.

Edward Kennedy, fratele presedintelui asasinat John F. Kennedy si senator al statului Massachusetts, intentioneaza sa-si anunte sprijinul pentru Barack Obama la Universitatea Americana din Washington, au precizat sursele citate.

El va fi insotit de nepoata sa, Caroline Kennedy - fiica fostului presedinte asasinat (J.F.K.) si a lui Jackie Kennedy Onassis - si-a exprimat deja sutinerea pentru Obama. Caroline Kennedy a semnat in editia de duminica a New York Times un articol intitulat "Un presedinte ca tatal meu". "Nu am avut niciodata un presedinte care sa imi dea elanul pe care, spun oamenii, l-a dat tatal meu. Dar pentru prima data, cred ca am gasit un om care ar putea fi acest presedinte. Nu numai pentru mine, ci pentru o noua generatie de americani", scrie Caroline Kennedy.

Duminica, democratul Barack Obama a afirmat ca victoria sa la alegerile primare din Carolina de Sud reprezinta o cotitura in istoria politica, care arata ca un candidat negru poate reprezenta interes pentru toti alegatorii, de toate culorile si toate religiile.

"Avem de gand sa scriem un nou capitol in sud, avem de gand sa scriem un nou capitol in istoria Americii", a afirmat el intr-un discurs de 64 de minute la Universitatea din Alabama. Intrebat duminica de presa, in avionul care il transporta la Birmingham (Alabama, in sudul Statelor Unite), Obama a declarat ca a avut "numeroase discutii cu Ted de cand a intrat in cursa" pentru investitura democrata, subliniind insa ca numai el isi poate anuntat pozitia.

In Carolina de Sud, Obama a obtinut 55% dintre sufragii, devansand-o net pe contracandidata sa Hillary Clinton (27%) si pe John Edwards (18%). Factorul rasial a iesit la suprafata in campanie prin acest prim scrutin intr-un stat cu o populatie majoritar de culoare (30%). Potrivit sondajelor, Obama a beneficiat de sprijinul a 80% dintre alegatorii din aceasta comunitate si de sustinerea a 24% din comunitatea alba.

Cu toate acestea, scrie Washington Post, Obama a reusit sa obtina tot atatea voturi in randul albilor ca si Hillary Clinton.

Kennedy reprezinta in Senatul american statul Massachussetts, situat in nord-estul Statelor Unite, in timp ce Obama este senator de Illinois, stat din nordul SUA.

Familia Kennedy face parte din familiile care si-au dedicat viata la propriu pentru a face din SUA cel mai insemnat actor pe mapamond. Nu putem sa uitam asasinarea presedintelui in functiune John F. Kennedy dar si cea a fratelui mai mic al acestuia Robert Kennedy, ucis, de asemenea, cu sange rece in campania pentru cursa prezidentiala. Lumea intreaga i-a deplans la aceea vreme pe acesti doi lideri carismatici ai politicii americane. Iata, ca acum, numele de Kennedy reintra in vizorul simpatizantilor politici. De data aceasta, nu mai este cazul vreunui candidat la presidentie din interiorul familiei, ci de sprijinul pe care il manifesta fata de o noua "speranta" a politicii americane, in persoana lui Barack Obama.

Daca se va repeta istoria, sprijinul familiei Kennedy poate fi o rampa de lansare pentru tanarul Obama. De cele mai multe ori, politicienii americani care au beneficiat de sprijinul familiei Kennedy, s-au bucurat si de simpatia alegatorilor si au obtinut functii importante.

Robert MIRCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2948&data=2008-01-28