< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 28 ianuarie 2008

Chavez vrea o alianta anti-SUA

Presedintele venezuelean Hugo Chavez cheama celelalte state sud americane si pe cele din Caraibe sa formeze o alianta militara impotriva Statelor Unite. Vehementul lider anti-SUA a declarat ca Nicaruaga, Bolivia, Cuba si Republica Dominicana ar trebui sa creeze o puternica alianta armata. Chavez, a criticat regimul american, pe care il vede ca intruchiparea imperialismului, la sfarsitul unui summit al liderilor sud-americani. In pofida negarii americane, Chavez este considerat una din cele mai mari amenintari pentru linistea Americii Centrale si de Sud.

Liderul socialist al Venezuelei a fost criticat de liderii mondiali ca incearca sa destabilizeze regiunea prin relatiile cu Columbia. Chavez nu este singurul care critica regimul american acesta avandu-i aliati pe liderii din Bolivia, Cuba, Nicaruagua, Insulele Caraibe si Republica Dominicana, ce de curand si-au format o alinata cunoscuta ca " Alternativa Bolivar pentru Americi", nume ce provine de la luptatorul sud-american pentru independenta, Simon Bolivar.

Chavez le-a cerut acestora sa adopte o politica de aparare comuna cat si o alinta militara impotriva " imperialismului american". "Daca Statele Unite ameninta pe vreuna dintre noi, ne ameninta pe toti si vom raspunde ca una", a declarat liderul venezuelean adresandu-se tarilor participante la summit.

R. MIRCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2944&data=2008-01-28