< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - joi, 21 mai 2009

Marko Bela: Guvernul ne impinge sa actionam pentru autonomia Tinutului Secuiesc

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat joi, la Sfantu Gheorghe, ca guvernantii sunt cei care, prin actiunile de marginalizare a membrilor comunitatii maghiare, ii determina sa actioneze pentru obtinerea autonomiei teritoriale a asa-zisului Tinut Secuiesc, transmite Agerpres.

"Daca erau destepti ar fi incercat sa ne convinga ca nu avem nevoie de autonomie, sustinandu-ne prin buget, pastrand un procent proportional al specialistilor maghiari in institutiile publice de stat. Un Guvern intelept ne-ar fi dovedit ca nu avem dreptate", a declarat Marko Bela.

Acesta a mai adaugat ca, in conditiile in care maghiarii sunt marginalizati, guvernantii nu dau bani pentru dezvoltarea zonei locuite de acestia, iar membrii comunitatii sunt schimbati din functii pe criterii etnice, atunci, "in mod firesc, e nevoie de cealalta solutie, autonomia, pentru ca noi sa decidem".

Intrebat cum defineste la ora actuala relatiile interetnice dintre romanii si maghiarii din Romania, Marko Bela a raspuns corespondentului Agerpres ca acestea sunt din nou pe cale sa se altereze.

"Relatiile interetnice au avansat cu pasi mici, relativ incet, dar au avansat in legatura cu solutiile pentru minoritati, in general, si pentru maghiari, in special, atata timp cat si UDMR a fost la guvernare. Relatiile s-au dezamorsat, dar acum guvernantii sunt pe cale sa ne impinga inapoi, iar aceste masuri pe care le iau (de schimbare a maghiarilor de la conducerea institutiilor de stat - n.red.) au un impact direct asupra climatului interetnic si a atmosferei de buna convietuire", a declarat presedintele Uniunii.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=28578&data=2009-05-21