ASCULTATI DUELUL VERBAL BASESCU-TARICEANU!
"Am o rugaminte la premier, sa nu mai minta...", si-a inceput aseara Traian Basescu interventia telefonica in cadrul emisiunii "Intre bine si rau", difuzata pe postul public de televiziune, si care il avea printre invitati si pe Calin Popescu-Tariceanu. In minutele care au urmat au avut loc chimburi dure de replici si acuze de minciuna intre cei doi. Disputa dintre cei doi a pornit de la rezolutia pusa de Traian Basescu pe memoriul inaintat de ALRO Slatina. Contrele verbale au fost inflamate de afirmatiile primului-ministru, conform carora "biletelele" si "telefoanele" sale catre forurile ministeriale din domeniul energiei au fost niste gesturi normale, de preocupare, in vreme ce cele ale presedintelui au depasit cadrul institutional. Basescu a intervenit imediat, acuzandu-l la randul sau pe premier de legaturi cu "baietii destepti" din aria energetica. La randul lui, Codrut Seres, fostul ministru al Energiei, a confirmat mai tarziu, la Realitatea Tv, ca un reprezentant al Administratiei Prezidentiale s-a implicat in cazul ALRO. Theodor Stolojan, al carui nume a fost mentionat in acest scandal, a negat categoric orice fel de implicare, considerandu-se victima unei diversiuni, in care Seres este implicat, "cu sau fara voie". Reprezentantii ALRO spun ca nu au facut nici un alt tip de interventie, cu exceptia celor 15 scrisori adresate autoritatilor.
Basescu: "Am datoria de a proteja firmele"
Vizibil deranjat de faptul ca premierul l-a acuzat, in direct, de interventii in favoarea ALRO Slatina, Basescu a tinut sa explice ca rezolutia pe care a pus-o pe memoriul companiei in cauza este corecta, dat fiind ca are datoria de a proteja firmele de "mafiile din industria energetica".
Basescu a intervenit telefonic in emisiune, acuzandu-l pe Tariceanu ca minte si explicand ca a semnat rezolutia Alro deoarece compania, ca alti operatori economici, era obligata sa se prezinte la Ministerul Economiei "cu valiza cu bani" pentru a obtine prelungiri de contracte.
Seful statului a afirmat ca ALRO trebuia sa apeleze in fiecare an la firma Energy Holding, pentru a-si asigura necesarul de energie. "Va spune ceva firma Energy Holding?", l-a intrebat Basescu pe premier. "La fel de mult ca si dumneavoastra", a replicat Tariceanu. Basescu a insistat: "Este firma cu care ati incheiat contracte cand erati ministru". "Gresit, domnule presedinte, va rog verificati", a venit raspunsul lui Tariceanu.
Presedintele l-a intrebat apoi pe Tariceanu daca isi aminteste discutia purtata pe tema santajelor care se fac asupra marilor consumatori de energie: reprezentantii ALRO s-au plans ca in fiecare an trebuie sa se duca cu "valiza de bani" la ministrul Industriilor, pentru a primi restul de 25% din necesarul de energie de care aveau nevoie pentru a functiona.
Presedintele a mentionat, de asemenea, ca rezolutia pe care pe care a acordat-o a fost corecta. "Va asigur ca niciodata nu o sa trec peste indatorile mele constitutionale. Una dintre ele este sa nu las firmele la cheremul unor mafii. In energie avem o mafie. Lucrul acesta il stiti de doi ani si nu faceti nimic", a insistat Basescu, care l-a invitat pe premier sa reciteasca impreuna cu el raportul privind situatia din domeniul energiei.
Tariceanu nu a ezitat sa raspunda acuzatiilor presedintelui: "Daca presedintele stia ca la MEC anumiti operatori economici vin cu gentile de bani pentru a obtine favoruri, trebuia sa ia masuri, sa anunte procuratura, sa se organizeze un flagrant si rezolvam problema".
"Eu nu pot sa dau sentinte in privinta lui Codrut Seres, nu pot sa spun daca e vinovat, exista Justitie pentru asta", a mai adaugat Tariceanu.
Schimbul de replici a degenerat, cei doi refuzand, in cele din urma, sa mai discute unul cu celalalt. Inainte de a-si incheia interventia telefonica, seful statului l-a acuzat pe Tariceanu ca stia de doi ani de ilegalitatile din energie, dar ca nu a intervenit deloc.
Imediat a venit si replica premierului, care a afirmat ca, in cazul ALRO, dupa interventia presedintelui, compania a incheiat cel mai avantajos contract de pe piata de furnizare a energiei electrice. Mai mult chiar, Tariceanu a venit cu o dezvaluire: "Au mai intervenit si Stolojan, si altii. Eu stiu asta de la Seres si poate sa confirme".
Codrut Seres: "Presedintele Basescu minte de ingheata apele"
Disputa Basescu - Tariceanu a continuat si dupa incheierea emisiunii de aseara, difuzata pe postul public de televiziune. Fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, a afirmat ca "presedintele minte de ingheata apele". "Domnul Traian Basescu ar trebui sa-si aduca aminte de cele trei telefoane pe care mi le-a dat in perioada 2005-2006, pe firul rosu al STS. (...) Avem un presedinte extrem de mincinos si chiar mai mult decat atat", a adaugat Seres citatat de Rompres.
Seres a avut si o interventie in direct, in cadrul emisiunii "Ultima ora", difuzata de Realitatea TV. El a facut o serie de alte dezvaluiri vizand un anumit comision in valoare de patru milioane de euro sau de dolari acordat unui oficial de la Cotroceni, in schimbul sprijinirii firmei ALRO.
"Eu m-as fi asteptat ca acele servicii (serviciile secrete, n.red.) sa-i transmita cel putin domnului presedinte si alte lucruri care se vorbesc in piata de energie cum ca cei de la ALRO au sustinut sau au motivat pe cineva de pe la Administratia Prezidentiala ca sa le mijloceasca toate aceste interventii, iar suma despre care se vorbeste in piata de energie ar fi de vreo patru milioane de dolari sau de euro. M-as fi asteptat ca serviciile sa informeze si asupra acestui lucru", a afirmat fostul ministru al Economiei.
Stolojan: "Resping categoric orice insinuare facuta la adresa mea"
In replica la afirmatiile premierului Tariceanu, fostul conslier prezidential Theodor Stolojan, al carui nume a fost des pomenit in legatura cu intersele ALRO, a declarat pentru Realitatea TV ca este victima unei diversiuni, iar Codrut Seres, cu sau fara voia sa, ii ajuta pe cei care vor sa intoxice opinia publica.
Fostul consilier prezidential a mai declarat ca nimeni nu a indraznit sa-i ofere mita, nici inainte si nici dupa 1989. "Resping categoric orice insinuare facuta la adresa mea, fata de afirmatiile cuiva din piata 'libera' a mafiei energiei, cum ca mi-ar fi dat 4 milioane de dolari sa facilitez nu stiu ce favoruri. Este o intoxicare pe care fostul ministru Seres o face cu sau fara voie si imi pare rau ca se preteaza la asa ceva", a afirmat Stolojan.
Potrivit liderului PLD, cooperarea in calitate de consilier prezidential pe probleme economice cu fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, s-a desfasurat, cel putin "dintr-o parte", in mod transparent.
"Pana sa intervenim noi, ceea ce Romania declara ca e o piata libera a energiei era o facatura cu acte in regula. Pe aceasta asa-zisa piata libera operau doua - trei companii, care au avut in perioada guvernarii PSD legaturi suficiente pentru a obtine contracte directe in vederea cumpararii si revinderii energiei, fara a fi indreptatite la aceste operatiuni", a mai precizat Stolojan.
Energy Holding: "Am incetat contractul de livrare cu ALRO din motive strict comerciale"
"Energy Holding a incetat, in octombrie 2005, contractul de livrare a energiei electrice catre Alro din motive strict comerciale, colaborarea intre cele doua parti desfasurandu-se in cele mai bune conditii", au declarat agentiei Mediafax reprezentantii Energy Holding.
Energy Holding a incetat, in octombrie 2005, contractul de livrare a energiei electrice catre Alro din motive strict comerciale, colaborarea intre cele doua parti desfasurandu-se in cele mai bune conditii, au declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX reprezentantii Energy Holding
"Energy Holding a decis, in urma unei analize aprofundate a pietei, din motive strict comerciale, sa inceteze derularea contractului cu Alro Slatina", au precizat reprezentantii companiei.
Contractul de livrare a energiei electrice catre producatorul de aluminiu Alro Slatina a incetat cu acordul partilor, la 1 octombrie 2005.
"Colaborarea dintre Energy Holding si Alro s-a desfasurat in cele mai bune conditii, Energy Holding respectand cu strictete prevederile contractuale privind siguranta si continuitatea in furnizarea de energie electrica catre acest consumator eligibil. Subliniem ca pe parcursul derularii contractului nu am primit nicio reclamatie privind calitatea serviciilor prestate", potrivit Energy Holding.
Actionarul majoritar al Energy Holding este Societe Bancaire Privee Geneva (SBP), o banca elvetiana listata la Bursa de Valori din Zurich.
ALRO: "Singurele interventii au fost scrisorile adresate autoritatilor"
La randul lor, reprezentantii Alro au transmis un comunicat in care sunt respinse acuzatiile de coruptie si in care se arata ca singurele interventii ale companiei la institutiile statului pentru facilitarea obtinerii de energie in baza unor contracte pe termen lung, incheiate direct cu producatorii, au fost reprezentate de scrisori adresate mai multor autoritati.
Producatorul de aluminiu precizeaza ca a trimis, in ultimii doi ani, peste 15 scrisori, catre Ministerul Economiei si Comertului, premier, Consiliul Concurentei, Presedintie si catre alte autoritati guvernamentale, in care a explicat necesitatea obtinerii unor contracte de furnizare a energiei electrice pe termen lung si in care propunea mai multe modele de investitii care ar fi permis Alro acces constant la electricitate.
"Toate aceste scrisori au ramas fara raspuns. Scrisorile au reprezentat singura actiune realizata de catre Alro referitoare la furnizarea de energie electrica", se precizeaza in comunicat.
Compania din Slatina aminteste ca a cumparat, in septembrie 2005, contractul cu Hidroelectrica de la Energy Holding, "in conditii comerciale si amiabile", in urma unor negocieri directe.
"Conform contractului, valabil pana in 2013, Alro a preluat obligatiile existente intre Energy Holding si Hidroelectrica, fara sa mai negocieze alte clauze in avantajul sau. Contractul acopera aproximativ 75% din consumul de energie electrica al companiei", sustine Alro.
Cititi mai multe in editia ZIUA de maine!
REACTII LA CALD:
Ovidiu BANCHES, redactor Departament Politica Interna:
"Faptul ca presedintele Basescu intervine, neinvitat, in cadrul unor emisiuni televizate pentru a-si spune/impune punctul de vedere nu mai surprinde.
Ingrijoratoare este insa nonsalanta cu care seful statului vorbeste, fara sa prezinte probe, despre firme care plimba "valize de bani" prin ministere, dar si pasivitatea Justitiei care sta cu mainile incrucisate".
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=284&data=2007-02-21