< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - joi, 14 mai 2009

Casatoriile intre homosexuali, interzise in noul Cod Civil!

Codul Civil interzice casatoriile intre persoane de acelasi sex si nu recunoaste casatoriile homosexuale incheiate in strainatate, a declarat presedintele subcomisiei parlamentare de elaborare a codurilor din justitie, deputatul Daniel Buda. Buda a mai afirmat ca in noua forma a Codului Civil sunt acceptate numai casatoriile intre un barbat si o femeie, informeaza Mediafax, conform Pro Tv.

Potrivit acestuia, in Cod s-a prevazut si posibilitatea incheierii unei conventii matrimoniale intre soti in ceea ce priveste regimul juridic al bunurilor pe care le vor avea dupa incheierea casatoriei, care are rolul de a preveni procesele de partaj. O alta prevedere adoptata este cea legata de posibilitatea ca sotul care nu a fost vinovat de desfacerea casatoriei sa primeasca despagubiri pe toata durata vietii, in cazul in care casatoria a durat minimum 20 de ani.

Potrivit lui Buda, raportul subcomisiei privind codurile va fi inaintat birourilor permanente ale Parlamentului. Buda si-a exprimat speranta ca viitorul Cod de Procedura Civila sa fie adoptat pana la sfarsitul sesiunii parlamentare actuale.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca "exista toate sansele" ca Guvernul sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului pentru adoptarea Codului Civil si a Codului Penal, precizand ca decizia finala va fi luata si dupa discutii cu reprezentantii societatii civile.

ZIUA Online

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=27960&data=2009-05-14