< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 14 mai 2009

Primele rachete rusesti modernizate Soiuz-ST sunt asteptate in Guyana Franceza in septembrie 2009

Primele doua rachete rusesti modernizate Soiuz-ST vor fi aduse la Centrul spatial Kourou, in Guyana Franceza, in septembrie 2009, a anuntat Centrul Progres din Samara (sudul Rusiei), potrivit RIA Novosti, preluata de Agerpres. Dupa cum a indicat directorul Agentiei federale spatiale ruse (Roskosmos), Anatoli Perminov, primul test cu un astfel de vehicul spatial modernizat este programat pentru decembrie 2009.

"Vom face tot posibilul ca lansarea sa fie un succes", a adaugat el. "Partenerii nostri francezi au confirmat luna decembrie pentru primul test, iar lucrarile se deruleaza conform calendarului stabilit", a precizat Perminov. "Specialistii din insula Kourou au asamblat deja sistemul de transport care sa permita aducerea navetei Soiuz-ST la punctul de lansare si instalarea ei in pozitie verticala", a mai mentionat directorul Agentiei federale spatiale ruse.

Programul "Soiuz de la Centrul spatial din Guyana" reprezinta o prioritate pentru cooperarea spatiala ruso-europeana, informeaza RIA Novosti.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=27931&data=2009-05-14