< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - luni, 19 februarie 2007

Dupa 28 de ani, autoritatile vrancene sesizeaza Parchetul

Osemintele generalului Vaitoianu si maresalului Averescu, furate de Ceausescu

Conducerea Directiei de Cultura Vrancea sustine ca osemintele generalului Arthur Vaitoianu, depuse la Mausoleul Marasti, au fost furate. Declaratia de astazi vine la doar cateva zile dupa ce reprezentantii forului vrancean au cerut Parchetului sa verifice daca osemintele maresalului Alexandru Averescu se mai afla in cripta din localitatea mentionata. Desi exista suspiciuni ca ramasitele umane in cauza ar lipsi inca din 1979, oficialii s-au sesizat si au anuntat Parchetul de abia la inceputul acestei saptamani, cu o "intarziere" de mai bine de 28 de ani.

La cateva zile de cand Directia de Cultura Vrancea a cerut Parchetului sa verifice daca osemintele maresalului Alexandru Averescu se mai afla in cripta de la Marasti, autoritatea vranceana, prin vocea lui Paraschiv Usturoiu, seful Directei locale pentru Cultura, sustine ca de la Mausoleul Marasti au fost furate si osemintele generalului Arthur Vaitoianu, relateaza Mediafax.

In opinia sa, cele doua sicrie, respectiv al maresalului Alexandru Averescu si al generalului Arthur Vaitoianu, au fost luate pentru bastonul de maresal al lui Averescu si pentru sabia si decoratiile cu care se presupune ca au fost inmormantati cei doi oficiali ai armatei, respectandu-se practicile din acele vremuri.

Oficialii isi paseaza responsabilitatile

"Am fost la fata locului sa vedem daca mai sunt ramasitele. Ne-am uitat printr-un orificiu si nu mai erau. Cel care putea sa ne ofere mai multe date, administratorul Tanasache Tecuceanu, a disparut", a declarat Paraschiv Usturoiu.

Conducerea Directiei de Cultura Vrancea a cerut, joia trecuta, Parchetului Tribunalului Vrancea sa verifice daca osemintele maresalului Alexandru Averescu se mai afla in cripta de la Mausoleul Eroilor din Marasti, existand suspiciuni ca ramasitele pamantesti ale acestuia ar fi fost luate de un grup de militari inca din1979.

"Am discutat cu mai multi localnici care sustin ca in 1979 un grup de militari a venit si a ridicat cele doua sicrie. Unul din motivele pentru care ar fi putut fi mutate cele doua sicrie este de a pune mana pe bastonul de maresal, pe sabia de general si decoratiile cu care se presupune ca au fost inmormantati cei doi militari. Noi ne-am facut datoria, asteptam acum ca Politia si Parchetul sa cerceteze cazul", a declarat directorul Directiei pentru Cultura Vrancea.

Seful Directiei de Cultura Vrancea, Pavel Usturoiu a declarat reprezentantilor mass-media ca a facut sesizarea in baza unor declaratii ale unor localnici din Campuri, dar si ale fostului administrator al mausoleului, Tanasache Tecuceanu.

Acesta din urma sustine ca osemintele maresalului Averescu au fost ridicate in 1979 de "o trupa de soldati condusa de doi ofiteri", la ordinele lui Nicolae Ceausescu. Paraschiv Usturoiu a spus ca a informat conducerea Ministerului Culturii si Cultelor despre aceasta situatie, iar conducerea ministerului i-a cerut sa sesizeze Parchetul.

Scurt istoric al unor eroi

Maresalul Alexandru Averescu a condus Armata Romana in lupta de pe frontul Marasti - Marasesti - Oituz, in iulie 1917. Sub conducerea sa, Armata Romana a reusit sa distruga frontul german. La 26 ianuarie 1918, generalul Al. Averescu a fost insarcinat de catre catre Regele Ferdinand I cu formarea unui nou guvern. Maresalul Alexandru Averescu s-a stins din viata in Bucuresti, in1938, la varsta de 79 de ani si a fost inmormantat in cripta construita pe locul unde a spart frontul german la Marasti, in mausoleul din aceasta localitate.

Generalul Arthur Vaitoianu a fost ministru de razboi si cel care a initiat si a strans fonduri pentru construirea celor patru mausolee-Marasesti, Marasti, Soveja si Oituz, in memoria soldatilor care au murit pe campul de lupta Marasti-Marasesti-Oituz, in timpul primului razboi mondial. El insusi a cerut sa fie inmormantat la Mausoleul de la Marasti, loc unde si-au gasit odihna vesnica si generalii Alexandru Margineanu si Nicolae Arghirescu.

Cititi pe larg in editia de maine a ZIUA!

Oana ROTARU, redactor Departament Investigatii:

"Politia si Parchetul Tribunalului Vrancea trebuie sa-si faca datoria si sa aduca putina lumina asupra disparitiei ramasitelor pamantesti ale maresalului Alexandru Averescu, disparute inca din 1979. E o datorie morala pe care trebuie sa ne-o asumam, mai ales ca pana in acest moment nu se cunoaste cum au disparut din cripta mausoleului Marasti osemintele maresalului Averescu si care a fost traseul acestora".

Cristina STEFAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=278&data=2007-02-19