< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - joi, 15 februarie 2007

Minciuna? Farsa? Furt? Bataie de joc...

Democratii reclama furt la votul motiunii anti-Macovei

Presedintele executiv al PD Adriean Videanu sustine ca senatorul PRM, Dan Claudiu Tanasescu, a votat de doua ori la motiunea anti - Macovei. Videanu a prezentat si imagini in care se observa ca senatorul PRM trece, intr-adevar, de doua ori prin fata urnei, transmite Realitatea Tv. Democratii spun ca vor depune inregistrarea la Biroul Permanent al Senatului si este chiar posibil sa ceara anularea votului la motiunea simpla impotriva ministrului ustitieie. Senatorul PRM incriminat intai a neagat orice acuzatie, amenintand ca-l da in judecata pe Videanu, apoi s-a mai gandit si a declarat ca a fost vorba de o farsa pentru a testa vigilenta senatorilor Coalitiei. O farsa pe care a gustat-o numai domnia sa si care devine "gustata" de toata lumea in momentul in care a fost prins.

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a prezentat, astazi, o inregistrare video in baza careia democratii l-au acuzat pe senatorul PRM Dan Claudiu Tanasescu ca a votat de doua ori la motiunea anti-Macovei din Senat. Inregistrarea prezentata de PD este facuta de pe televizorul grupului DA din Senat. In imagini se poate vedea cum senatorul PRM Dan Claudiu Tanasescu a facut gestul de a vota de doua ori - o data in timp ce era strigata senatoarea PC Rodica Stanoiu si a doua oara, cand i-a venit randul.

PD va sesiza Biroul Permanent al Senatului in legatura cu acest incident, a spus Videanu. El a aratat ca PD asteapta explicatii de la conducerea Senatului, care ar trebui sa spuna cate astfel de cazuri s-au mai inregistrat. Totodata, democratii vor solicita Comisiei juridice a Senatului sa ia masuri in cazul senatorului PRM si vor depune o cerere la secretariatul Senatului pentru a obtine inregistrarea video oficiala a votului. In acelasi timp, democratii recunosc ca iau in calcul si varianta de a cere anularea votului.

Videanu l-a acuzat de complicitate si pe secretarul de sedinta Mihai Ungheanu, si el senator PRM, cel care a tinut evidenta numarului de bile si a votului. Lui Ungheanu trebuia sa ii rezulte un numar de voturi mai mare decat numarul de bile, a explicat presedintele executiv al PD.

"Mi se pare jenant ca tocmai ministrul Justitiei sa fie furat tocmai in Parlamentul Romaniei", a spus Adriean Videanu.

Initial, senatorul PRM a negat toate acuzatiile si l-a amenintat pe Adriean Videanu ca il va da in judecata. Apoi a revenit asupra declaratiilor sustinand ca a fost o farsa. A incercat sa testaze vigilenta senatorilor democrati ori a senatorilor intregii Coalitii - declaratiile sale nu se remarca neaparat prin acuratete - care inregistrau special votarea pentru ca nu aveau incredere in intentia de vot a colegilor lor, de partid si de Coalitie.

Senatorul PRM Gheorghe Funar, chestor al Senatului, a intarit cea de-a doua versiune a colegului sau de partid. El a aratat ca Tanasescu a facut acest gest pentru ca a aflat "de teroarea care domneste in PD si de faptul ca s-a filmat si se vor analiza cu lupa imaginile de la votul secret" si a aratat ca acesta a vrut sa-si bata joc de conducerea PD si de presedintele executiv Adriean Videanu.

Funar a sustinut ca el si senatorul Paul Pacuraru au avut cutia cu bilele de vot si ca el i-a inmanat o singura bila neagra lui Tanasescu, in timp ce Pacuraru i-a inmanat o singura bila alba.

Senatorul PNL Puiu Hasotti a declarat ca nu exista nici-o reglementare clara privind astfel de cazuri.

Lia Olguta Vasilescu, deputat PRM, se declara socata. "Daca relatarile se vor dovedi reale, PRM va lua o pozitie clara. Vom vedea", sustine aceasta, preluata de Realitatea Tv. Paul Pacuraru, senator PNL, exclude varianta de a-i fi inmanat lui Tanasescu doua randuri de bile: "Eu si un coleg, special am stat acolo si am supravegheat. Este exclus sa fi avut posibilitatea de a fi avut bile de la noi".

REACTII LA CALD

Valentina DELEANU, redactor Departament Politica:

"Senatorul Dan Claudiu Tanasescu a sfidat flagrant normele parlamentare, trecand prin fata urnei de doua ori, la votul pe marginea motiunii anti-Macovei. Motivatia, exprimata cu nonsalanta de colegul sau peremist Gheorghe Funar, in timp ce Tanasescu se bagase intr-un lift sa scape de intrebarile incomode ale presei, a fost ca "a vrut sa-si bata joc" de reprezentantii PD din Senat. Cazul Tanasescu este alta mostra de tupeu parlamentar, o dovada in plus ca Parlamentul, in ciuda regulamentelor dezbatute indelung, functioneaza dupa norme lipsite de orice urma de morala, de bun-simt, de legalitate".

A.Gh.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=272&data=2007-02-15