< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - miercuri, 16 ianuarie 2008

Romanii pot lua credite ieftine de la orice banca din UE

Potrivit unei noi reglementari europene, romanii se vor imprumuta de la orice banca din Uniunea Europeana si vor avea acces la informatii standardizate despre credite, pentru a putea compara cu usurinta ofertele. Legea, adoptata miercuri de parlamentarii europeni, va incuraja competitia in sectorul creditelor de consum si va duce la scaderea costurilor creditarii pentru cei 490 de milioane de cetateni comunitari. Totusi, cei mai avantajati par a fi romanii. In cazul lor, costurile creditelor s-ar putea reduce la jumatate daca ar contracta un credit de la o banca dintr-o alta tara europeana.

Parlamentul European a votat proiectul cu 695 de voturi ''pentru'', 7 ''impotriva'' si 20 de abtineri, pe baza unui compromis larg intre partidele politice, sustinut preliminar de statele membre UE, care au un cuvant comun in acest sens.

Noile reglementari aduc si o noutate absoluta: persoanele vor avea dreptul de a se retrage dintr-un credit in decurs de 14 zile si vor avea posibilitatea de a rambursa creditul in avans.

In conditiile in care, potrivit statisticilor, in Romania, dobanzile la creditele de nevoi personale sunt de doua ori mai mari decat cele practicate de alte tari comunitare, noua lege ii avantajeaza clar pe romani. Ei vor putea accesa un credit de la o banca din Finlanda, cu o dobanda medie de numai 6%, fata de 15%, dobanda medie din Romania.

Legea se refera la imprumuturi personale cuprinse intre 200 de euro si 75.000 de euro, iar scopul lor este de a deschide piata dincolo de granitele nationale.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2629&data=2008-01-16