< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 9 aprilie 2009

Doar 53% dintre americani mai considera ca sistemul capitalist este mai bun decat socialismul

In conditiile in care Romania, care a experimentat vreo 50 de ani de comunism, socialism, societate multilateral dezvoltata (cu creiere spalate, cu spaima ca te toarna cineva la Securitate, cu frigiderele si magazinele goale si cu apartamentele mici, uneori neincalzite si cateodata brusc lipsite de curent electric), a dorit sa porneasca pe drumul spre capitalism si economie de piata, un numar destul de mare de americani, care traiesc de decenii intr-o democratie infloritoare, par sa considere ca socialismul este un sistem mai bun.

Astfel, cea mai recenta ancheta telefonica a Rasmussen Reports arata ca, doar 53 la suta dintre adultii americani cred ca sistemul capitalist este mai bun decat socialismul, 20 la suta dintre americani sustin, din contra, ca socialismul este mai bun, in timp ce, 27 la suta nu sunt siguri care sistem este de preferat, informeaza HotNews.

Adultii sub 30 de ani sunt si mai divizati: 37 la suta prefera capitalismul, 33 la suta socialismul, iar 30 la suta sunt indecisi. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani sustin in procent mai mare libera initiativa. Dintre acestia, 49 la suta se pronunta pentru capitalism si numai 26 la suta pentru socialism. Cel mai mare sprijin pentru capitalism vine de la adultii in varsta de peste 40 de ani, doar 13 la suta dintre acestia apreciind ca socialismul este mai bun.

Republicanii cred, in proportie de 11 la 1, in capitalism insa electoratul democrat este mai divizat: 39 la suta spun ca sistemul capitalist este mai bun, in timp ce 30 la suta prefera socialismul. Dintre cei neafiliati politic, 48 la suta se pronunta pentru capitalism si 21 la suta pentru socialism.

Intrebarea pusa de Rasmussen Reports nu defineste nici capitalismul si nici socialismul.

Un studiu anterior arata ca 70 la suta dintre americani prefera economia libera de piata. Faptul ca "economia libera de piata" se bucura de un sprijin substantial in comparatie cu "capitalismul" ar putea sugera o doza de scepticism in ceea ce priveste legatura intrinseca dintre pietele libere si capitalism.

Si alte date ale studiului sprijina aceasta idee. Doi din trei americani cred ca marile corporatii si institutiile guvernamentale lucreaza adesea mana in mana impotriva intereselor consumatorilor si ale investitorilor, in loc sa considere ca marile companii sustin pietele libere.

Desigur, pentru americanii care cred ca socialismul este mai bun exista intotdeauna posibilitatea sa faca un schimb de locatie cu unul dintre popoarele care a trait sau inca traieste intr-un sistem socialist.

S. GALAI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=25408&data=2009-04-09