< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - joi, 26 martie 2009

Gazprom avertizeaza Ucraina: Nu va puteti moderniza conductele de gaze fara acordul nostru!

Gazprom a avertizat Ucraina ca orice modificare efectuata la sistemul de transport al gazelor naturale fara aprobarea Rusiei va afecta contractele de furnizare catre Europa, transmite RIA Novosti, citata de Agerpres. Oficialii rusi au reactionat dur la discutiile recente dintre Ucraina si Uniunea Europeana, la care Rusia nu a fost invitata, referitoare la modernizarea conductelor ucrainene. Oleg Aksiutin, seful departamentului pentru transportul gazelor de la Gazprom, a afirmat ca schimbarile neautorizate ale sistemului de transport vor avea impact nu numai asupra contractelor de export ale Rusiei cu statele europene, ci si asupra productiei de gaze a Rusiei si Asiei Centrale.

Ucraina sustine ca modernizarea sistemului de conducte de gaze va costa 5,5 miliarde de euro.

Premierul ucrainean, Iulia Timosenko, a afirmat ca investitiile in acest sens vor spori in mod semnificativ livrarile de gaze catre Europa de Vest. A construi 'noi conducte de gaze ar costa mai multe miliarde de euro', dar ca numai o patrime din aceste cheltuieli ar asigura cresterea capacitatii, a explicat oficialul ucrainean.

Circa 20 la suta din consumul de gaze al UE provine din Rusia prin conductele de gaze care traverseaza Ucraina. O disputa legata de pretul gazelor a determinat in luna ianuarie intreruperea timp de cateva saptamani a livrarilor rusesti catre Europa.

Timosenko sustine ca Ucraina doreste sa fie "un partener de nadejde", dar are nevoie de fonduri pentru modernizarea retelei de conducte, ce are o vechime de 40 de ani.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=24222&data=2009-03-26