< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - miercuri, 18 martie 2009

Printesa Tiana, primul personaj de culoare din desenele animate

S-a zis cu Alba ca Zapada...doar in varianta sa clasica...alba! De acum sunt sanse s-o vedem schimbata radical, intrucat creatorii Disney au introdus printre personajele de basm, prima printesa de culoare neagra. In contextul in care la Casa Alba se afla primul presedinte afro-american, Disney spera sa dea lovitura la Hollywood cu prima printesa de culoare. Dar desi, Printesa si Broasca nu vor fi lansate decat tarziu anul acesta, personajele amintite au starnit deja controverse.

Potrivit "Daily Mail", in timp ce Printesa Tiana si multi dintre progatonistii desenului animatsunt negri, printul ei nu este. Lucru care ar putea atrage critici la adresa Disney, cum ca s-au eschivat de la crearea unui final de basm pentru un print si o printesa de culoare. In timp ce unii au salutat decizia Disney, altii spun ca firma lanseaza mesaje mixte. Chiar daca dragostea printesei de culoare din noul musical animat se numeste Printul Navven din Maldonia si un actor brazilian i-a imprumutat vocea sa, el pare mai mult alb decat negru in fotografiile pe care le-a lansat Disney.

Inca de la "Alba ca Zapada si cei sapte pitici", din 1937, toate printesele au fost predominant albe. O printesa nascuta in India care a jucat in "Pocahontas" si in "Aladdin", ca si Jasmine, avea o infatisare caracteristitca Orientului Mijlociu.

Pe Internet, reactiile nu au intarziat sa apara. Un fan dezamagit a scris despre printul din film ca este alb pentru ca se spune ca dragostea neagra nu este suficient de buna si ca barbatii negri nu ar putea fi nicicand printi. "Disney a avut sansa perfecta sa-si faca primul print negru, dar in schimb a ales solutia controversata", a mai adaugat el. "Sunt foarte dezamagit si mi-as dori ca Disney sa-l fi facut pe print negru (ironia e ca printul din film este alb, dar personajul negativ este negru si vocea apartine unui actor de culoare)", a fost alta reactie.

De cand si-au anuntat in 2006 planurile pentru prima printesa neagra, productia celui de-al 49-lea film hollywoodian de studio a fost implicata in controverse rasiale. Intitulata intial "Printesa Broasca", eroina trebuia sa fie o camerista, Maddy, care lucra pentru o debutanta alba si rasfatata, in 1920, in New Orleans. Dar criticii i-au acuzat pe producatori ca promoveaza prejudecati si oameni de culoare in pozitii injositoare. Pana si numele printesei a starnit nedumerire in randul publicului, fiind perceput ca "un nume tipic pentru o sclava" si faptul ca servitoarea lucra pentru un sef bogat, de culoare alba, a fost criticat ca fiind foarte rasial. Chiar si decorul din New Orleans ales pentru film a fost pus sub semnul intrebarii, intrucat avea accente pronuntate de magie si sclavism.Disney a insistat ca alegerea unei printese negre era parte a unui acord de a da personajelor cat mai multa diversitate.

In trecut, fondatorul Walt Disney fusese acuzat ca e rasist, mai ales fata de Iisus si de oamenii de culoare. Un alt exemplu extrem citat adesea de critici a fost "Cartea Junglei", care a fost facuta in 1964, in apogeul unei miscari pentru drepturile civile. Intr-una din scene, lui Mowgli i s-a spus ca trebuie sa traiasca impreuna cu ursul Baloo, pentru ca speciile diferite trebuie sa locuiasca impreuna. In 1995, cand a fost creat personajul Pocahontas, Disney a intrat iar intr-o controversa, pentru ca repovestea intalnirea dintre un colonist englez si printesa nativa americana. In plus, animatorii au fost acuzati ca au creat-o pe Pocahontas dupa fotomodelul Naomi Campbell, desi au spus ca au folosit fete native americane ca sursa de inspiratie.

Anika Noni Rose, actrita de culoare care o personifica pe Printesa Tiana, a insistat ca oamenii ar trebui sa priveasca dincolo de culoarea personajului. "Nu numai ca este prima printesa neagra, este si prima printesa americana. Nu am avut niciodata o printesa americana", a declarat Rose. Mai mult decat atat, ea a adaugat ca scopul si seminificatiile sunt mult mai mari decat pot oamenii sa realizeze. Rose a jucat in "Dreamgirls", dar este recunoascuta in Anglia despre secretara Grace, din noua serie difzuata la BBC din "The No 1 Ladies Detective Agency".

Filmul se mai bucura de prezenta lui Oprah Winfrey, care o personifica pe mama Tianei, Eudora si este programat pentru lansare in luna decembrie a acestui an. Chiar daca actiunea se desfasoara in New Orleans-ul anilor '20, filmul este adaptarea povestii clasice "The Frog Prince". In versiunea Disney, Printul Naveen este transformat intr-o broasca de un vrajitor si o roaga pe Printesa Tiana sa-l sarute, ca sa rupa vraja. Dar se transforma si ea in broasca si cei doi sunt nevoiti sa inverseze formula magica, in timp ce, ca in traditia oricarui basm, se indragostesc unul de altul, mai scriu jurnalistii de la "Daily Mail".

C.G.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=23580&data=2009-03-18