< Imprimare >      ZIUA ONLINE - CULTURA - joi, 20 decembrie 2007

Cronica de film

Bee Movie: povestea unei albine (Bee Movie)

Distributia: Jerry Seinfeld, Renee Zellweger, Matthew Broderic. Montaj: Nick Fletcher. Regia: Simon J. Smith si Steve Hickner.

Lumea insectelor se pare ca este o buna sursa de inspiratie pentru cei care realizeaza filme de animatie computerizata. Pana acum furnicile au fost personajele principale in "Antz" si gandacii au capatat insusiri omenesti in "A Bug's Life". De data aceasta, a venit timpul ca si albinele sa aiba propriul lor film.

In Bee Movie, personajul principal este Barry Bee Benson, o albina care tocmai a terminat facultatea de trei zile a albinelor si care trebuie sa se decida cu privire la viitoarea cariera in stup. Cum alternativele nu sunt prea tentante (curatator de impuritati sau cel care amesteca mierea), Barry se hotaraste sa cunoasca lumea adevarata, cea din afara stupului. In peregrinarile sale prin New York albina noastra o cunoaste pe Vanessa, o florareasa care in scurt timp ii devine prietena. Din acest moment, incep bucuriile si necazurile lui Barry.

Principalul interes starnit de acest film a fost legat de cooptarea in proiect al lui Jerry Seinfeld intr-o tripla ipostaza - de scenarist, producator si voce pentru personajul principal. Din pacate pentru fanii serialului Seinfield, acest lung metraj cu albine va fi o mare dezamagire. Glumele din Bee Movie sunt foarte cuminti si nu au nimic de a face cu poantele pline de spirit din Seinfield.

Intreg film e gandit pentru a fi vizionabil de intreaga familie si de aceea au fost epurate toate elemnetele subversive. Copiii vor trage multe invataminte din aceast lung-metraj moralist si chiar mai mult, vor afla cum drepturile albinelor pot fi aparate la tribunal. In Bee Movie, albinele gandesc, vorbesc si, pentru a fi asemenea noua, ajung sa dea in judecata specia umana fiindca foloseste mierea, un produs patentat si fabricat numai de aceste insecte workaholice.

Bee Movie remixeaza elemente pe care le regasim in filmele contemporane de animatie. Ceea ce a rezultat este o comedie dulceaga, cu gust de aspartan.

Filmografie regizor Steve Hickner:

Bee Movie (2007)

The Prince of Egypt (1998)

Filmografie regizor Simon J. Smith:

Bee Movie (2007)

Far Far Away Idol (2004)

Shrek 4-D (2003)

Vlad BASALICI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2263&data=2007-12-20