< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - joi, 20 decembrie 2007

Conducerea cotidianul francez a demisionat

Criza la ''Le Monde''

Pe fondul unei crize ce mocnea de mai multe luni, conducerea cotidianului francez ''Le Monde'' si-a prezentat demisia. ''Le Monde'' merge in pierdere de sase ani, are o datorie de 150 de milioane de euro iar sindicatele se tem de reduceri de personal. Conducerea, formata din Pierre Jeantet, ales in luna iulie a.c., Bruno Patino si Eric Fottorino, si-a prezentat demisia chiar in ziua in care avea loc o reuniune a consiliului de supraveghere in fata caruia trebuia prezentat un plan de economii. Picatura ce a umplut paharul a fost refuzul actionarului principal, Societatea redactorilor de la Le Monde (SRM), de a vota bugetul diviziei online.

Grupul francez de presa si prestigiosul sau cotidian trec printr-o criza financiara grava, dupa circa o jumatate de an de la demiterea precedentului patron, Jean-Marie Colombani. Trustul are probleme din cauza nerealizarii unor venituri de circa zece milioane de euro. Sindicatele se tem de reduceri de personal, indeosebi la ziar, care ar urma sa piarda cinci milioane de euro in 2007, dupa un deficit de patru milioane de euro in 2006. Planurile privind reducerile de personal au dus deja la plecarea a peste 200 de persoane de la ziar si de la tipografie in 2005.

Demisia conducerii colective va deveni efectiva incepand cu 4 ianuarie la miezul noptii.

Colombani a fost demis in luna mai din postul pe care-l ocupa de 13 ani, dupa ce redactia s-a opus reconfirmarii sale in functie din cauza temerilor legate de strategia sa financiara. La capatul mai multor saptamani de dezbateri aprinse pentru gasirea unui succesor, actionarii s-au inteles in cele din urma asupra unui ''pachet'' Jeantet - Patino, primul acceptand sa-i lase locul celui de-al doilea la mijlocul mandatului.

Criza izbucnita la ''Le Monde'' este cu atat mai profunda cu cat actionarii sunt in prezent in cautarea unui nou presedinte al consiliului de supraveghere. Actualul presedinte, Alain Minc, fortat sa demisioneze de catre actionarii salariati, trebuie sa paraseasca grupul la sfarsitul lunii martie 2008.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2262&data=2007-12-20