< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - vineri, 14 decembrie 2007

"Regele heroinei" a actionat nestingherit

Teroristi alimentati din Romania

Iranianul Hossein Karini, finantator al terorismul international, a trait 15 ani in tara noastra

Unul dintre cei mai mari traficanti de heroina din lume, iranianul Hossein Karini, care a locuit 15 ani in Romania, nu apare pe lista persoanelor urmarite international dupa atentatele din 11 septembrie 2001! Desi autoritatile din mai multe state il urmareau pentru faptul ca, din banii obtinuti pe droguri, alimenta retele teroriste, nici el si nici firma lui - care a functionat in tara noastra - nu sunt trecuti pe lista terorismului international, publicata in Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 159/2001, la recomandarea ONU. In aceasta ordonanta sunt publicate toate numele persoanelor urmarite international, dar si firmele acestora, banuite ca finantau terorismul.

ZIUA online a aflat in exclusivitate ca reteaua ampla a lui Hossein Karini se afla in atentia ofiterilor romani de contraspionaj. Cu toate acestea, pentru ca pe teritoriul Romaniei nu a savarsit fapte ilegale, el nu a fost cercetat.

Abia in anul 2005, politistii de frontiera au inceput sa monitorizeze activitatea lui Karini, dupa ce autoritatile romane au primit informatii de la americani. Potrivit anchetatorilor americani, iranianul are legaturi cu membrii gruparii Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC) dar si cu alte organizatii teroriste. De altfel, Agentii Drug Enforcement Administration (DEA), care au coordonat operatiunea de prindere a lui Karini, au facut schimb de informatii cu politistii romani care i-au prins, in vara acestui an, in tara noastra, pe Tareq Mousa Al Ghazi si Luis Felipe Moreno Godoy, palestinianul si chilianul acuzati de trafic de armament.

Judecat in SUA

Conform informatiilor aparute in The New York Times, Karini a fost extradat din Austria, unde a si fost arestat, in martie, si trimis in Statele Unite ale Americii pentru a fi judecat. Hossein Karini a fost arestat in timp ce incerca sa fuga in Azerbaijan, a spus Michael J. Garcia, procuror federal din Manhattan. Iranianul urmeaza sa fie judecat de Curtea Federala Districtuala din Manhattan. El a fost acuzat de trafic de droguri dupa o investigatie condusa de reprezentanti ai Drug Enforcement Administration (DEA) - Biroul Atena, Politia nationala olandeza, Agentia pentru Combaterea Crimei Organizate Majore (SOCA) - Marea Britanie, Politia nationala germana, Politia nationala turca, Serviciul de Informatii Externe (SIE), Politia romana de Frontiera si un procuror DIICOT.

Retea internationala

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, barbatul de 59 de ani coordona din Romania o filiera internationala care actiona pe teritoriul mai multor state din Europa, Asia si America (Olanda, Germania, Marea Britanie, Turcia, Afganistan, Iran, Canada, SUA), formata din sute de persoane, de diferite nationalitati si structurata pe mai multe celule specializate: de la cea a cultivatorilor de mac opiaceu, pana la cea a distributorilor finali.

Autoritatile internationale au inceput sa colaboreze in acest caz in luna noiembrie 2005, cand s-a constatat ca angajatii acestora instrumentau fragmente ale acestei operatiuni, elementul de legatura al tuturor fiind reprezentat de liderul iranian al retelei de traficanti de heroina. Liderul gruparii conducea "afacerea"de la distanta, organizand celulele organizatiei din diferite state si controland toate miscarile "locotenentilor" sai, fara a se implica direct in aceasta activitate.

"Dolce vita" made in Romania

Inca din momentul stabilirii in Romania, iranianul si-a asigurat ca paravan pentru actiunile sale comertul international, printr-o societate comerciala infiintata in anul 1992, in Bucuresti, firma care, pentru a nu atrage atentia autoritatilor, desfasura activitati legale, dar neprofitabile. Hussein Karini coordona intreaga activitate infractionala din Bucuresti, nu parasea tara decat de cateva ori pe an, motiv pentru care isi chema la ordin "subalternii", cel putin o data pe luna, intr-un apartament de trei camere din Bucuresti.

Iranianul, desi avea sotie si trei copii cu aceasta, traia in concubinaj cu o tanara din judetul Teleorman, cu care avea un copil recunoscut oficial.

Reteaua de traficanti era foarte bine organizata, avand celule specifice pentru cultivarea campurilor de mac opiaceu (Afganistan), celule de transport a opiumului din Afganistan in Iran (Iran si Afganistan), celule laborator pentru transformarea opiumului in heroina (Iran), celule de transport a heroinei pe teritoriul Turciei, celule de organizare a transportului heroinei in SUA si Europa (Turcia), celule de receptie si distributie a marfii catre dealerii finali (Canada, SUA, Olanda, Germania, Marea Britanie).

"Conubinaj" intre traficantii de arme, traficantii de droguri si teroristi

Reteaua era una din cele mai prolifice organizatii infractionale transcontinentale, fiind responsabila de transportul si comercializarea anuala a unor cantitati de heroina de ordinul tonelor, iar sumele de bani obtinute, in urma acestora, se ridicau la cateva milioane de dolari. Totodata, organizatia criminala asigura si circuitul ilicit, via Dubai si spalarea banilor proveniti din comercializarea drogurilor, la nivel international.

Monitorizarea, pe teritoriul Romaniei, a celor implicati a inceput in luna noiembrie 2005, cand ofiterii Serviciului Antidrog din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera au aflat ca iranianul coordona, din Bucuresti, o filiera importanta de traficanti de droguri. Rezultatul investigatiei, in colaborare cu autoritatile din strainatate, a condus la deschiderea unui dosar penal, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a coordonat activitatea organelor de ancheta, pe teritoriul Romaniei.

Timp de aproximativ un an si jumatate, autoritatile au monitorizat activitatile iranianului si ale colaboratorilor sai, iar probele acumulate au dus la identificarea mai multor transporturi de droguri, cel mai important fiind de 167 de kilograme de heroina, capturat de catre politia turca, moment care a coincis cu declansarea, in forta, a unei ample actiuni de arestare a membrilor importanti ai retelei din Turcia, Olanda si Germania. Astfel, opt dintre membrii retelei au fost arestati in Turcia, sase in Olanda si unul in Germania. Desi multi dintre colaboratorii lui Hussein Karini fusesera arestati, acesta nu a banuit ca va fi prins si, in luna martie, a mers la o intalnire cu membrii "celulei" din Olanda, apoi, realizand ca lucrurile au scapat de sub control, a incercat sa fuga in Afganistan, prin Viena. Iranianul a fost arestat, in luna martie, pe aeroportul din Viena, in baza unui mandat de arestare international emis de autoritatile americane.

Politistii nu au mentionat unde se duceau sumele de bani obtinute din traficul de droguri. Cu toate acestea, aceleasi echipe de anchetatori din tarile respective s-au ocupat de prinderea celor doi traficanti de arme. Procurorul Michael J. Garcia, cel care a condus ancheta in acest caz, dar si ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman, au laudat eforturile Politiei de Frontiera din Romania. De altfel, politistii de frontiera care au participat la misiunea de prindere a complicilor lui Karini dar si ai traficantului de arme sirian, Kassar au fost premiati si avansati in grad de catre ministrul internelor, Cristian David.

Petrisor CANA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2155&data=2007-12-14