< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - vineri, 14 decembrie 2007

Miron Cozma continua meciul cu Justitia

Primul proces post-eliberare si primul termen amanat. I s-a intamplat lui Miron Cozma, care a dat in judecata statul imediat ce a iesit din inchisoare, pe 2 decembrie, pentru reincarcerarea sa si pentru perioada de detentie executata ca urmare a anularii ordinului de gratiere din decembrie 2004.

Vineri, la prima infatisare, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis ca discutiile sa se amane pana pe 25 ianuarie 2008 pentru ca ambele parti, Parchetul si avocatul lui Cozma, au depus motivele de contestare a deciziei instantei inferioare, urmand ca motivele sa fie aduse la cunostinta fiecareia dintre parti. Cozma a stat in sala de judecata doar 10 minute, dupa cum arata Realitatea tv, dupa care a facut cateva declaratii si a parasit imediat Capitala. Dupa cum se stie, el are interdictie sa intre in Bucuresti si Petrosani pe o perioada de cinci ani. Pentru a fi prezent astazi la proces, Cozma si-a negociat intrarea in Capitala cu Politia Bucurestiului, si va fi nevoit sa faca aceleasi demersuri si pentru 25 ianuarie. De altfel, fostul lider din Valea Jiului nu are de gand sa lase lucrurile sa se perpetueze in aceasta directie, pentru ca are de gand sa conteste aceasta masura, invocand o decizie a Curtii Europene de la Strasbourg privind incalcarea dreptului la circulatie. Dar, deocamdata, prioritatea sa este acest proces intentat statului roman. In puscarie a avut destul timp liber pentru a se documenta, dupa cum a declarat chiar el: "Pe parcursul a zece ani am avut timp sa invat Codul penal. L-am studiat bine, incat nu mai sunt secrete". Si-a construit discursul cu grija si se declara "nevinovat". "Sunt nevinovat si am sa va dau un exemplu: evenimentele din '91 sunt de domeniul fantasticului. Am fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la patru ani si jumatate si de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 63 de ani. Care este logica? Cat de incompetenti au putut fi acei judecatori?... Este o situatie jenanta sa fac puscarie pe latura penala si pe civil sa fiu nevinovat", a spus Cozma.

Reparatii morale, dar pe bani

Si ar fi vorba mai mult de reparatie morala, nu materiala, daca e sa ne luam dupa declaratiile "luceafarului huilei": "Nu am nevoie de banii statului. Doar nu o sa iau bani de la bugetul de stat ca sa ma imbogatesc". Dar actiunile sale contrazic aceasta afirmatie. Pentru ca in urma cu opt luni, Tribunalul Bucuresti i-a acordat fostului lider al minerilor despagubiri de 10.000 de euro pentru suferintele pricinuite de reincarcerare, din cele patru milioane de euro, cat ceruse initial. Miron Cozma a considerat ca suma cu care a fost despagubit de primul judecator este insuficienta si a atacat sentinta.

Iar acum sursele sale financiare sunt incerte. Avea cu siguranta venituri, la momentul incarcerarii. Si un primea un singur salariu, ci trei: un salariu pentru ca era liderul minierilor din Valea Jiului, un al doilea de la Confederatia Sindicatelor din minerit Sfanta Varvara si ca presedinte al Clubului de Fotbal Jiul. Si la momentul respectiv Cozma se gandea la mai multe proiecte care i-ar fi sporit veniturile: o banca a minerilor, ridicarea unei catedrale finantate de mineri sau un fond de pensii private pentru mineri, sau o agentie de plasare a fortei de munca la o mina care urma sa se deschida in Bolivia.

A.V.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2139&data=2007-12-14