< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - miercuri, 11 februarie 2009

Primul documentar de educatie sexuala din lume (VEZI VIDEO)

Ceea ce astazi aflam din reviste, sau de pe Internet, era explicat, cu extrema finete, la cinema. Mai exact, educatia sexuala la inceput de secol XX se facea in sala de cinematograf. Primul astfel de documentar, dat publicitatii recent de Institutul Britanic de Film, dateaza din 1917, si are in centru povestea plina de pilde a unui ofiter, care il sfatuieste pe unul dintre soldatii sai, indragostit peste masura, sa se fereasca de bolile venerice.

Ostasii erau sfatuiti sa aiba mare grija cand au de a face cu femeile usoare. Povestea primului documentar de educatie sexuala, "Whatever A Man Soweth", realizat in 1917, in Canada il are in centru pe Dick, un tanar dornic sa isi inceapa viata amoroasa. Potrivit "Daily Mail", un ofiter se ofera sa ii vorbeasca despre pericolul bolilor cu transmitere sexuala. De altfel, pe pelicula sunt aratate saloane de spital si cateva chipuri de barbati desfigurati de acest tip de boli, pentru care, la vremea respectiva, nu erau tratamente eficiente.

Cu mult mai interesanta este o alta inregistrare, ce dateaza din 1932 - "The Mystery of Marriage". Producatorii sai realizeaza o paralela intre oameni si vietuitoarele din regnul vegetal si animal (fazani sau diferite insecte-n.r.), care ajung sa se imperecheze pentru perpetuarea speciei. Singura hiba este aceea ca explicatiile din film sunt prea generale, iar tinerii trebuie sa isi imagineze procesul respectiv, pentru a intelege, in final, cum se ajunge la conceptia unui copil.

In anii imediat urmatori, producatorii acestui gen de filme cu interes social insista asupra importantei contraceptivelor, pentru femei. In acest fel, se credea ca reprezentantele sexului frumos vor putea preveni sarcinile nedorite si vor evita avorturile.

C.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=20944&data=2009-02-11