< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - sambata, 24 ianuarie 2009

Mafia, in criza financiara

Membrii Yakuza si Cosa Nostra cer ajutor de somaj

Criza financiara nu se teme de nimeni si afecteaza pana si veniturile membrilor organizatiilor mafiote din Japonia sau Italia. In Japonia, membrii Yakuza au cerut deja indemnizatii de somaj sau chiar pensii de invaliditate. Criza a lovit si mafia italiana, Cosa Nostra fiind constransa sa reduca la jumatate lefurile membrilor sai, potrivit Antena3.

Considerata una dintre cele mai bogate organizatii criminale din lume, Yakuza este, totusi, puternic afectata de criza financiara. Afacerile sale, prospere altadata, sunt acum serios amenintate. Mafiotii se plang ca sumele colectate din taxele de protectie sunt din ce in ce mai mici, iar concesionarile de contracte au disparut. De aceea, conducatorii temutei mafii japoneze nu-si mai permit sa plateasca salariile celor peste 90.000 de angajati si incearca sa mai reduca din cheltuieli.

Presa internationala sustine ca mafiotii au cerut ajutoare din fonduri publice. Pentru a beneficia de asistenta sociala, unii dintre ei au declarat ca au fost exclusi din Yakuza si ca nu isi pot gasi un loc de munca. Autoritatile japoneze au interzis insa sa se mai acorde indemnizatii membrilor mafiei si incearca sa recupereze din cele trei milioane de euro acordate deja.

Nici confratii din mafia italiana nu o duc prea bine in vremurile de criza. Presa din peninsula relateaza ca temuta organizatie Cosa Nostra a fost nevoita sa reduca drastic lefurile membrilor sai. Cei din ierarhiile inferioare, care castigau pana de curand peste 3.000 de euro pe luna, primesc acum doar 500.

Criza a taiat si din indemnizatiile capilor mafiei. Un sef de clan este recompensat in prezent cu 1.500 de euro, fata de 40.000 de euro cat primea anul trecut.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=19903&data=2009-01-24