< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDUCATIE - joi, 15 ianuarie 2009

Doua exmatriculari si nota scazuta la purtare pentru elevii implicati in agresiunea Ninja

Trei elevi implicati in actul de agresiune produs miercuri intr-un liceu bucurestean au fost pedepsiti, joi, in Consilul Profesoral

"Intrunit intre orele 13.00 - 15.00 la Grupul Scolar Industrial Transporturi Cai Ferate Bucuresti, Consiliul Profesoral a stabilit, in urma analizei cauzelor si a gradului de implicare al elevilor din liceu, sanctiuni si masuri in baza Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamnt preuniversitar. Astfel, un elev a fost exmatriculat din toate unitatile de invatamant, fara drept de reinscriere pentru o perioada de timp, conform art.129, pentru unul din participantii la agresiune. Exmatricularea fara drept de reinscriere in aceeasi unitate de invatamant, conform art.126, este masura luata pentru cel de-al doilea participant la agresiune. Nota 6 la purtare a primit-o cel de-al treilea elev implicat in desfasurarea acestor evenimente, precum si pentru comportament care incalca Regulamentul de ordine interioara", ne-a declarat Marian Banu, inspector imagine al Inspectoraului Scolar al Municipiului ucuresti.

Totodata, Consiliul Profesoral a stabilit componenta unor comisii de cercetare, care urmeaza sa decida modul in care paznicul scolii si profesorul de serviciu au respectat indatoririle ce le reveneau. Banu ne-a mai spus ca o adresa a fost transmisa de conducerea liceului catre Directia de Adminisrtrare a Invatamantului Preuniversitar Sector 1 Bucuresti, prin care solicita posibilitatea rezilierii contractului cu firma care asigura paza in unitatea de invatamant.

Atacat cu sabia in ora de religie

Reamintim ca, miercuri, un elev de la Liceul nr.12 din Capitala a fost atacat cu un cutit in timpul orelor de curs. Incidentul a avut loc miercuri, 14 ianuarie a.c., in jurul orei 14.55. Agresorii - un elev al aceluiasi liceu exmatriculat anul trecut, si un prieten al acestuia - au intrat in clasa la ora de religie si au atacat un elev din clasa a XII-a. Inarmati cu un pumnal cu lama de 50 cm, acestia au taiat victima in zona barbiei si a mainii. Incidentul s-a datorat unui conflict mai vechi intre agresori si victima. Ranile au fost minore, nefiind necesara interventia salvarii, iar victima este in afara oricarui pericol. Altercatia a fost surprinsa de camerele video montate in incinta liceului iar agresorii au fost identificati, fiind anchetati de organele de politie.

Andronescu cere parintilor sa pazeasca scolile

Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a facut apel, joi, catre parinti, intr-o vizita de lucru la Focsani, sa sprijine scolile in activitatea de paza, recunoscand, implicit, ca autoritatile nu sunt capabile sa asigure integritatea elevilor in timpul orelor de curs. Ulterior, Andronescu a comunicat, prin Biroul de presa al Ministerului Educatiei, ca opiniile sale au fost in mod eronat interpretate. "Doamna ministru nu a afirmat ca parintii ar trebui sa pazeasca, prin rotatie, scolile, ci a prezentat directorilor unitatilor de invatamant din judetul Vrancea cazul Grupulului Scolar Industrial de Electrotehnica si Telecomunicatii Constanta, ca pe un exemplu de bune practici de colaborare a scolii cu parintii. Ecaterina Andronescu a spus directorilor prezenti la Focsani ca la acel grupul scolar, directorul a avut initiativa de a solicita si permite parintilor sa fie prezenti o zi intreaga in incinta scolii, pentru a vedea cum se desfasoara activitatile instructiv-educative, pentru a urmari prezenta profesorilor la ore si disciplina scolara. O astfel de colaborare scoala-parinti este, in opinia doamnei ministru, o forma corecta de deschidere a scolii catre comunitate, intrucat, parintii au astfel posibilitatea sa vada direct cum se desfasoara intreaga activitate scolara. Doamna ministru nu a cerut directorilor de scoli din judetul Vrancea sa apeleze la formula pazei scolilor de catre parinti", se arata in comunicatul remis redactiei.

Jefuiti de Educatie

Parintii sunt in continuare jefuiti de Educatie, prin practici tolerate de autoritati. Colectarea banilor de la parinti - pentru fondul clasei, fondul scolii, fondul de protocol - reprezinta evaziune fiscala, pe care toate guvernele au incriminat-o, fara a lua masuri concrete de a o inlatura. Parintii sunt siliti sa sustina invatamantul, din propriul buzunar, pe trei cai: din impozitarea salariului, prin contributia baneasca perceputa la scoala (intre 1 si 6 milioane de lei/an), si prin taxele si impozitele locale, din care primaria disloca o cota anume pentru reparatiile si igienizarea cladirilor scolilor

Magda SEVERIN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=19369&data=2009-01-15