Ultima runda de negocieri bilaterale dintre Pristina si Belgrad s-a incheiat miercuri, la Baden, in Austria, printr-un esec recunoscut de troica formata din Uniunea Europeana, SUA si Rusia, iar efectul ar putea fi redeschiderea unui capitol ingrijorator pentru intreaga regiune balcanica, aflata din nou prada fenomenului separatismului, comenteaza revista italiana Panorama si ziarul Il Giornale.
90% din populatia din Kosovo vrea independenta cu orice pret, iar pentru liderii albanezi independenta nu este o revendicare negociabila. Belgradul nu este dispus sa cedeze nici-un centimetru din teritoriu, ci sa acorde o ampla autonomie, sau un statut similar Hong Kong-ului, aceasta pentru a evita o noua purificare etnica in enclava Mitrovica.
Exista riscul ca disputa sa devina militara. Nu este intamplator faptul ca Ministerul german al Apararii a trimis deja 500 de soldati de intarire a trupelor sale desfasurate in sudul Kosovo, releva Il Giornale, citat de Rompres.
Troica va vizita inca o data Belgradul si Pristina la 3 decembrie, dar pana la 10 decembrie va trebui sa prezinte raportul final asupra statutului Kosovo si sa-l remita secretarului general al ONU. Imediat dupa aceea, Parlamentul kosovar este pregatit sa declare independenta. Nu este exclus ca parlamentarii sa astepte pana la jumatatea lunii ianuarie pentru a le acorda europenilor si americanilor ragazul de a flexibiliza acel "niet" sec spus de Rusia, care sprijina Serbia.
Independenta este inevitabila si va fi recunoscuta de SUA si de Marea Britanie. SUA si UE sunt deja dispuse sa dea unda verde nasterii unui nou stat in inima Balcanilor. Probabil ca vor urma in scurt timp tari europene precum Germania si Italia. Pentru a se incerca o pozitie compacta a UE a fost anuntata miercuri o reuniune extraordinara a ministrilor de externe ai UE.
Moscova refuza sa accepte ca desprinderea de Belgrad este singura cale de iesire si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a definit situatia drept "foarte alarmanta". De la Belgrad, premierul sarb Vojislav Kostunica si presedintele Boris Tadic au anuntat deja ca vor declara nula orice proclamare unilaterala a independentei. Tadic a avertizat puterile internationale subliniind ca o initiativa unilaterala va destabiliza intreaga regiune. Kostunica se va deplasa la Palatul de Sticla (ONU), la 19 decembrie, cand Consiliul de Securitate al organizatiei va discuta statutul Kosovo.
Potrivit mediatorului american Frank Wiesner "este in joc pacea in Balcani". Referirea vizeaza reflexia negativa asupra Bosniei. La Sarajevo, sarbii bosniaci vor fi tentati de calea secesiunii pentru a se uni cu Belgradul. Sarbii din Republica Srpska ar putea face o declaratie unilaterala de independenta, stiind ca pot conta pe sprijinul militar si financiar al Belgradului.
Semnele unui nou conflict devin tot mai evidente
In Macedonia, cu care Kosovo are frontiera, extremistii albanezi sunt gata sa puna din nou mana pe arme. Armata Nationala Albaneza (ANA), scoasa in afara legii de ONU, in 2003, acumuleaza arme in nordul Macedoniei pentru a le da o mana de ajutor puternica verilor kosovari. Factiunea ANA din Kosovo si-a facut deja aparitia la granita cu Serbia cu zeci de "oameni in negru" - insurgenti mascati armati pana in dinti care poarta uniforme complet negre.
De cealalta parte a baricadei lanseaza proclamatii belicoase fanaticii din "Garda regelui Lazar", o miscare paramilitara sarba, care in caz de independenta se declara gata "sa bombardeze Pristina".
Lasand la o parte discursurile belicoase, problema este ca sarbii vor fugi din enclavele mai mici si se vor baricada in enclavele mai usor de aparat, in care s-au infiltrat deja agenti speciali ai Belgradului.
Ciocnirea cea mai dura se preconizeaza a fi in jurul partii de nord a orasului Mitrovica, locuit aproape in intregime de sarbi, care nu vor recunoaste niciodata independenta Kosovo.
Este posibil ca numaratoarea inversa pentru un nou razboi sa fi inceput deja, este de parere Panorama.
NATO pregatita sa intervina
NATO este gata sa faca fata oricarei cresteri a violentei in cazul in care Kosovo isi declara independenta, cu conditia sa aiba in continuare mandat ONU pentru a actiona, a declarat generalul american John Craddock, comandantul suprem al fortelor aliate din Europa, informeaza miercuri AFP.
Ultimele negocieri asupra statutului provinciei sarbe cu populatie majoritar albaneza nu au condus la nici-un rezultat si multi prevad o declaratie unilaterala de independenta a acestei provincii, fara un acord cu Serbia pana la data de 10 decembrie, data fixata pentru incheierea negocierilor.
Independenta proclamata de guvernul kosovar de la Pristina va fi probabil rapid recunoscuta de SUA si de numeroase tari europene.
Formata din circa 17.000 de soldati, forta NATO din Kosovo - KFOR, este insarcinata sa supravegheze la securitatea teritoriului administrat de Natiunile Unite dupa 1999 in baza rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.
"Cheia pentru KFOR este sa continue sa aiba autoritatea pe care i-o da astazi rezolutia 1244", a afirmat John Craddock.
"Fie ca va exista o declaratie unilaterala de independenta sau nu, o recunoastere a acestei declaratii unilaterale sau nu - atat timp cat rezolutia 1244 ramane valida - KFOR poate continua sa fie forta ce asigura un mediu stabil si sigur", a afirmat el.
In cadrul unei dezbateri organizate de un centru de studii din Bruxelles, "Security and Defence Agenda", generalul Craddock a reiterat ca NATO este pregatita pentru orice scenariu. "Avem o forta bine antrenata, bine condusa si cu capacitati adecvate - 54 de companii - dintre care jumatate sunt antrenate pentru mentinerea ordinii in caz de revolte", a subliniat ofiterul american.
Serbia avertizeaza
Viceprim-ministrul sarb Bozidar Djelic a avertizat miercuri ca statele care ar recunoaste independenta Kosovo vor suferi "consecinte", a relatat agentia Beta.
Daca anumite tari decid sa recunoasca independenta Kosovo, vor fi "consecinte in relatiile cu aceste tari", a declarat Djelic.
El a precizat totusi ca Serbia doreste sa ramana un factor de stabilitate in regiune si exclude "orice recurgere la forta" in gasirea unei solutii pentru Kosovo.
Belgradul continua sa caute o solutie acceptabila pentru toti, in pofida esecului ultimei runde de negocieri la Baden, a indicat Djelic.
Presedintele Parlamentului sarb Oliver Dulic a anuntat, la randul sau, ca Parlamentul urmeaza sa se reuneasca in sesiune in curand pentru a examina masurile concrete ce urmeaza a fi luate ca raspuns la o proclamare unilaterala a Kosovo si la o recunoastere a independentei sale.
"Decizia asupra statutului Kosovo nu va influenta apropierea Serbiei de Uniunea Europeana si nu va ameninta viitorul european al Serbiei", a mai declarat Djelic.
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1872&data=2007-11-29