< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 19 decembrie 2008

Pe cand si la noi o lege similara?

Parlamentul polonez reduce pensiile fostilor lideri ai regimului comunist

Polonia ar putea fi un exemplu pentru Romania, dupa ce parlamentul a adoptat vineri o lege ce impune o reducere importanta a pensiilor fostilor lideri ai regimului generalului Wojciech Jaruzelski si ale fostilor agenti ai politiei secrete comuniste. Legea ii vizeaza pe fostii membri ai Comitetului militar de salvare nationala (WRON), creat de generalul Jaruzelski, in decembrie 1981, pentru a contracara miscarea sindicala anticomunista Solidaritatea, precum si pe fostii agenti ai politiei secrete din anii 1944-1990.

Aceasta lege "restituie un sens elementar de justitie", a declarat premierul Donald Tusk, la incheierea votului, potrivit AFP, citata de Agerpres. "Noi restituim normalitatea in acest domeniu. Nimeni nu va avea pensie mai mare pentru simplul motiv de a fi lucrat in politia secreta comunista", a adaugat el.

Conform textului, votat cu 366 de voturi pentru, 50 impotriva si 22 abtineri, coeficientii extrem de favorabili aplicati pana in prezent la calcularea pensiilor vor fi total revizuiti.

Potrivit mass-media poloneze, pensiile fostilor generali ai politiei secrete risca astfel sa scada de la 8.000 de zloti pe luna (2.422 de euro), cat sunt in prezent, la aproximativ 2.500 zloti (757 euro).

Generalul Jaruzelski, 85 ani, si mai multi fosti responsabili ai regimului sau, sunt in prezent judecati in fata Tribunalului regional din Varsovia, ei fiind acuzati de "crime comuniste" pentru a fi impus legea martiala in Polonia, in 1981.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=18347&data=2008-12-19