< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - vineri, 19 decembrie 2008

Iliescu: Exista inca blasfemii conform carora Revolutia din decembrie 1989 ar fi fost o lovitura de stat

Este drept ca cinstirea eroilor din decembrie 1989 este pusa in umbra de zbaterile de pe scena politica, in care PSD-ul si PD-L-ul se lupta sa puna la punct ultimele detalii ale guvernarii, dar nu Ion Iliescu este cel in masura sa ne aminteasca de ea. Mai ales, acum, cand alaturarea celor doi fosti parteneri din fostul Front al Salvarii Nationale spre "binele tarii" lasa multora un gust amar.

Comemorarea eroilor Revolutiei Romane este umbrita de batalia de pe scena politica ce nu mai tine cont si de interesul national, a afirmat, vineri, fostul presedinte Ion Iliescu, la simpozionul "Fortele de ordine, paza si represiune in timpul Revolutiei din decembrie 1989", organizat la Palatul Parlamentului de Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989.

Iliescu a mai declarat ca, in urma cu 19 ani, Revolutia Romana nu a fost facuta pentru o clasa de imbogatiti si, de aceea, le da dreptate acelor categorii sociale care au contribuit activ la rasturnarea dictaturii comuniste si care sufera acum de pe urma unor efecte sociale nedorite, relateaza Agerpres.

Presedintele de onoare al PSD a subliniat insa ca efectele negative din plan politic, social si economic care se rasfrang asupra vietii celor mai multi dintre romani nu trebuie puse pe seama Revolutiei Romane, chiar daca "mai exista anumite nostalgii".

"Batalia politica a alterat interesul national. A cinsti Revolutia Romana este datoria oricarui roman. (...) Cei care au iesit in strada in 1989 si care s-au jertfit nu au facut-o pentru a reveni in viata publica latifundiari sau proprietari de castele si nici pentru a facilita categoriile de imbogatiti, ci pentru a aduce democratia in tara. (...) Nu Revolutia Romana a creat toate aceste nedreptati cu care se confrunta oamenii, acestea tin de asezarea vietii democratice, dar si de persoane si de interesele divergente ale acestora", a sustinut Iliescu.

Potrivit fostului sef al statului, cele zece obiective ale Comunicatului pentru tara al Frontului Salvarii Nationale nu se refereau in niciun fel la discrepante sociale sau la categorii minoritare sociale favorizate.

Ion Iliescu a pledat pentru realizarea unei istorii complete a evenimentelor din 1989, mai ales in conditiile in care exista inca afirmatii "denigratoare" si "blasfemii" conform carora Revolutia din decembrie 1989 ar fi fost o lovitura de stat.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=18342&data=2008-12-19