< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 19 decembrie 2008

Watergate: A murit "Deep Throat"

W. Mark Felt, agentul FBI care a furnizat, conform propriilor declaratii, informatiile aflate la baza dezvaluirilor aparute in 1972, in Washington Post, despre afacerea "Watergate", a decedat la varsta de 95 de ani, in urma unui atac de cord, in locuinta sa din Santa Rosa, California, informeaza CNN.

Felt a dezvaluit presei in 1972, sub numele conspirativ "Deep Throat", informatii despre implicarea presedintelui de atunci, Richard Nixon, in afacerea "Watergate". Scandalul ce a urmat a dus la demisia presedintelui american. In 2006, la un an dupa ce a dezvaluit intr-un articol publicat de "Vanity Fair" ca el a fost "Deep Throat", Felt a declarat in cadrul emisiunii "Larry King Live" ca este mandru de actiunea sa. "Sunt mandru de tot ce a facut Deep Throat ", a spus fostul agent federal.

Felt a explicat ca a fost deranjat de interventiile administratiei americane de atunci in ancheta desfasurata de FBI in cazul jafului de la birourile Partidului Democrat aflate in hotelul Watergate si a decis sa spuna presei tot.

In 1973, W. Mark Felt s-a retras din FBI, iar, in 1980, a fost condamnat pentru ca a autorizat intrarea agentilor guvernamentali in casele cetatenilor, fara mandat.

Richard Nixon a fost martor al apararii in procesul sau, iar presedintele Ronald Reagan a decis, in 1981, sa-l gratieze.

S.G.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=18331&data=2008-12-19