< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 19 decembrie 2008

NASA vinde navete spatiale pentru a face rost de bani

In conditii de criza, NASA (National Aeronautics and Space Administration) incearca sa vanda navete spatiale functionale pentru a-si acoperi cheltuielile, informeaza CNN. Agentia spatiala americana a propus unor muzee din Statele Unite sa cumpere cu 42 de milioane de dolari bucata navetele Discovery, Atlantis si Endeavour.

Desigur, navetele vor fi livrate fara motor si doar institutiilor capabile sa le asigure intretinerea, dupa ce vor fi scoase din uz in 2010, informeaza CNN.

"Acestea sunt bunuri nationale, comori nationale si ceva ce NASA crede ca publicul ar vrea sa vada expus multi ani de acum inainte. (...) Noi chiar credem ca acestea sunt niste artefacte importante pentru istoria tarii si cat mai multi oameni ar trebui sa aiba oportunitatea sa le vada, daca pot", a declarat Michael Curie, purtatorul de cuvant al NASA.

In pretul de 42 de milioane intra si cele 28,2 milioane necesare pregatirii exponatelor pentru contactul cu vizitatorii muzeelor. Astfel, pentru transportul navelor se vor cheltui 5,8 milioane, iar pentru pregatirea expozitiei, nu mai putin de 8 milioane.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de achizitionare este 17 martie 2009. Primele oferte au inceput sa apara, Muzeul national de aviatie si cosmonautica a Institutului Smithson din Washington exprimandu-si deja intentia de a achizitiona naveta Discovery. Daca nu va putea vinde navetele, NASA s-a aratat interesata de vanzarea motoarelor la un pret care variaza intre 400.000 si 800.000 de dolari.

S.G.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=18322&data=2008-12-19