< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 26 noiembrie 2007

Cladiri si masini incendiate in Franta

Revoltele reizbucnesc in suburbiile Parisului

Incidente violente au izbucnit duminica seara intr-o suburbie pariziana, dupa ce doi adolescenti, care circulau cu o mtocicleta, au murit intr-o coliziune cu o masina a politiei, transmite BBC . Zeci de tineri s-au ciocnit cu fortele de ordine si au incendiat cladiri si automobile, ranind mai multi politisti si pompieri, la Villiers-le-Bel (la aproximativ 20 kilometri de Paris) si Arnouville.

Victimele accidentului sunt doi adolescenti, de 15, respectiv 16 ani. In momentul coliziunii, spun autoritatile, ei circulau cu o motocicleta furata si nu purtau casti de protectie. Fugarii erau urmariti de politie, a precizat aceeasi sursa.

In cursul incidentelor, cel putin sapte persoane au fost arestate. "Tinerii au dat foc la masini aproape peste tot si nimeni nu mai poate intra in cartier", a declarat un localnic, contactat telefonic la aproape doua ore de la producerea accidentului. "Politia nu a intervenit. De indata ce si-au facut aparitia fortele de politie, tinerii au aruncat cu tot ce puteau gasi", a mai spus martorul, precizand ca masina politiei si vehiculul in care circulau tinerii nu fusesera inca mutate de la locul impactului. De asemenea, un comisar de politie care ar fi incercat sa intervina pentru a calma spiritele a fost ranit.

La sfarsitul lunii octombrie 2005, violentele au izbucnit in mai multe suburbii pariziene, iar apoi turbulentele s-au extins si in alte orase din Franta si chiar din Europa. In mai multe orase franceze - Paris, Strasbourg, Lille, Nisa, Marsilia, Rouen, Toulouse, Amiens, Dijon si Le Havre - a fost instituita starea de urgenta, prelungita pe 16 noiembrie la trei luni. Peste 6000 de masini au fost incendiate de bandele de turbulenti. Zeci de scoli, institutii si magazine au fost, de asemenea, incendiate sau avariate serios, iar peste 1500 de persoane au fost arestate. Turbulentele din Franta au inceput, de fapt, la data de 27 octombrie, dupa ce doi tineri au murit electrocutati, in mod accidental, in timp ce incercau sa fuga de politisti, in suburbia pariziana Clichy-sous-Bois, iar la 2 noiembrie s-a inregistrat o escaladare dramatica a violentelor.

M.A.B.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1806&data=2007-11-26