< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - luni, 26 noiembrie 2007

Parlamentarii europeni saluta votul romanilor si-l critica pe Basescu

Eurodeputatii din cadrul Partidului Popular European au primit cu satisfactie rezultatele alegerilor din Romania, care le consolideaza pozitia de cel mai puternic grup din Legislativul comunitar. Graham Watson, liderul grupului Liberal-democratilor din Parlamentul European, a salutat votul romanilor. L-a felicitat la telefon pe premierul Tariceanu pentru rezultatele PNL si pe romani pentru ca "au mai batut un cui in cosciugul extremei-drepte de la Bruxelles". Watson n-a ezitat insa sa-l critice pe presedintele Basescu.

Graham Watson se arata dezamagit de participarea slaba a romanilor la euroalegeri insa califica votul drept o victorie asupra PRM si cu aceasta, asupra extremei drepte din Parlamentul European. Liderul ALDE are o explicatie si pentru invalidarea referendumului. "Majoritatea romanilor a inteles ca referendumul nu a avut ca scop imbunatatirea sistemului de guvernare in Romania. Ci ca a fost doar parte din lupta politica continua pe care-o duce Basescu in Romania", spune Watson intr-un comunicat.

Intr-un comunicat comun, presedintele PPE si liderul de grup din Parlamentul European ii felicita pe romani pentru primul vot european. Potrivit rezultatelor partiale ale alegerilor din Romania, grupul popularilor europeni va ramane cel mai important si influent grup din Parlamentul European cu 282 de membri, inclusiv cei din Romania. Grupul socialistilor, prin vicepresedintele PES, Hannes Swoboda a declarat ca socialistii s-au asteptat la rezultatul obtinut de PSD la alegerile europene. Participarea scazuta la euroalegeri este, potrivit lui Swoboda, "un semn clar ca Executivul de la Bucuresti nu are o strategie clara de informare a cetatenilor romani despre necesitatea de a merge la aceste alegeri si de a fi reprezentati la Bruxelles". Eurodeputatul socialist a mai spus ca rezultatul de la referendum reprezinta "o infrangere atat pentru presedintele roman Traian Basescu, cat si pentru clasa politica".

T.B.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1798&data=2007-11-26