< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - vineri, 16 noiembrie 2007

Un jurnalist moldovean se "autodenunta" ca fiind "spion roman"

Rusia ataca din nou Romania cu ajutorul Chisinaului

"Paduche" al Statelor Unite ale Americii si "ultimul imperiu al Europei". Acestea sunt doar cateva dintre ultimele atacuri ale Moscovei la adresa Romaniei prin intermediul unor oficiali inalti de la Chisinau. Vineri, urmand acelasi tipar sovietic - de care serviciile secrete rusesi si lacheii lor de peste Prut nu au reusit sa scape - si intr-o incercare disperata de sprijinire a declaratiilor recente ale kaghebistului Voronin, nostalgicii URSS au lansat o noua operatiune de discreditare a Bucurestilor. Mai exact, editorialistul Mihai Contiu, de la cotidianul Moldova Suverana, din Chisinau, a publicat o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu-Tariceanu, in care avertizeaza ca serviciile romane de "spionaj" din R. Moldova trimit rapoarte false si dezinformeaza. Potrivit NewsIn, in scrisoarea deschisa publicata cu titlul "Spionaj si contraspionaj romanesc in Republica Moldova" si avand mentiunea "dezvaluiri senzationale", jurnalistul Mihai Contiu, "cetatean roman rezident in R. Moldova", se autodenunta ca fiind "fost agent de informatii (asociat) al Serviciului de Informatii Externe al Romaniei pentru R. Moldova, incepand cu anul 1988".

Interesant este insa ca acest "autodenunt" vine la scurt timp dupa atacurile lui Vladimir Voronin la adresa Romaniei si chiar ii sprijina "teoriile" invatate pe de rost la dictarea Kremlinului.

I s-ar fi cerut sa il spioneze pe Voronin

Contiu sustine ca a fost trecut "pe linie moarta" in urma cu aproximativ doi ani, cand i s-ar fi cerut sa-l spioneze pe presedintele Vladimir Voronin, dar afirma ca este santajat din cauza trecutului sau si de aceea a decis sa se autodenunte. "Va scriu toate aceste lucruri, stimate domnule presedinte si domnule prim-ministru, pentru a va atrage atentia asupra faptului ca serviciile secrete romanesti care actioneaza in Moldova, cele de la linie, dezinformeaza conducerea Romaniei cu privire la adevarata stare de spirit din Moldova, spala uriase sume de bani prin intermediul publicatiilor, sponsorizarilor de carte, bonuri de consum curent la restaurant sau receptii, chitante de mana pentru recompensarea unor informatii furnizate de catre subiectii moldoveni, cumparari de cadouri pentru aceiasi subiecti, prime etc.", spune Mihai Contiu in scrisoare. "Ambasada romana din Moldova este intruchiparea perfecta a securitatii ceausiste de peste granite", adauga jurnalistul.

Contiu afirma ca, prin informatiile pe care le-a furnizat "decriptase" o serie de "rapoarte false ale serviciilor secrete de la linie privind realitatile" din Republica Moldova sub toate aspectele - "spalari de bani romanesti in R. Moldova, mafia pasapoartelor romanesti pentru moldoveni in care au fost implicati inalti functionari romani, finantarile inutile ale unor publicatii, sprijinul politicsi propagandistic acordat unor subiecti ca Iurie Rosca, Valeriu Matei, Mircea Snegur, Nicolae Dabija, Grigore Vieru, Valeriu Saharneanu, Constantin Tanase, Val Butnaru, Alexandru Bantossi multi altii, dar, mai ales, mafia transfrontaliera".

Intr-un interviu acordat recent, intrebat cum se exercita amestecul Romaniei in treburile interne ale Republicii Moldova, Voronin a spus ca "prin persoanele care sunt platite si sustinute in presa scrisa", finantare care ia diverse forme, mai mult ilegale, "pe care nu le cunosc nici cetatenii Romaniei care platesc impozite", precum si prin persoane care "sunt implementate peste tot locul in structuri", in diverse domenii, incepand cu cel politic si pana la cel cultural-stiintific. Voronin a mai spus ca sunt "formatiuni intregi" de politicieni moldoveni platiti ilegal de Bucuresti. Presedintele moldovean a acuzat Romania ca duce o campanie de influentare a cetatenilor, "inclusiv prin studenti, elevi, prin diferite metode", iar la acest capitol inscrie si "ultima implicare a Bisericii Ortodoxe Romane", prin decizia de redeschidere a trei episcopate in Republica Moldova.

M. BATCA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1683&data=2007-11-16