< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 9 noiembrie 2007

Egiptul reia programul nuclear, Israelul vorbeste de un scenariu apocaliptic

Egiptul va relua programul nuclear civil, initiat acum 20 de ani, construind mai multe centrale atomice, a anuntat presedintele Hosni Moubarak. Acesta a decis revenirea la planurile de construire de centrale nucleare, datorita necesitatii diversificarii surselor de energie, dar si dorintei de a pastra rezervele de petrol si gaze ale Egiptului pentru generatiile viitoare. Initiativa nu a trecut neobservata in Israel. Ministrul pentru Afaceri Strategice, Avigdor Lieberman, si-a manifestat preocuparea in legatura cu acest proiect, sustinand ca, "daca Egiptul si Arabia Saudita incep un program nuclear, acest lucru poate conduce la un scenariu apocaliptic pentru noi", reiese dintr-un interviu pe care acesta l-a dat cotidianului israelian Jerusalem Post.

Purtatorul de cuvant al Casai Albe, Sana Perino, declara ca presedintele George W. Bush sustine orice tara care vrea sa obtina energie atomica cu scopuri civile.

Anuntul reluarii programului nuclear apare ca urmare a initiativei Statelor Unite de a pune capat programului nuclear iranian, temandu-se de o dezvoltare nucleara militara in Orientul Mijlociu.

Mihaela BRATU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1580&data=2007-11-09