< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - vineri, 9 noiembrie 2007

Centrul Simon Wiesenthal cere demisia lui Cioroianu

Shimon Samuels, directorul pentru relatii internationale al Centrului Simon Wiesenthal, ii cere premierului Calin Popescu Tariceanu sa-l demita pe ministrul de Externe Adrian Cioroianu. Reactia lui Samuels survine declaratiei facute de Cioroianu, care propunea deportarea raufacatorilor in desertul egiptean. Intr-o scrisoare data publicitatii astazi, Shimon Samuels sustine ca conceptul evocat de Cioroianu aminteste de planul nazist de a-i deporta pe evrei in insula Madagascar, transformand-o intr-un imens lagar de concentrare. El mai scrie ca dintr-o declaratie de acest fel a incoltit samanta Holocaustului in care au pierit milioane de evrei si tigani, inclusiv de pe teritoriul Romaniei.

Centrul Wiesenthal i-a cerut premierului Tariceanu sa condamne public declaratia ministrului Adrian Cioroianu, sa-l demita din Guvern si sa-si ceara scuze comunitatii rromilor din Europa, atragand atentia ca, prin mentinerea tacerii, va sustine in mod pasiv rasismul si incalcarea angajamentelor Romaniei fata de Uniunea Europeana, Consiliul Europei si Organizatia pentru securitate si Cooperare in Europa. In scrisoare, Shimon Samuels s-a declarat surprins ca seful Guvernului a mai fost insotit in vizita in Italia de ministrul de Externe Adrian Ciororianu. Textul mentioneaza ca protestul a fost impartasit de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, si de ambasadorul Christian Strohal, directorul Oficiului OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului.

Cioroianu: Nu sunt perfect

Invitat aseara la Editia Speciala de la Realitatea TV, ministrul Adrian Cioroianu a recunoscut ca nu e perfect, dar a sustinut ca poate ramane in continuare ministru al Afacerilor Externe. El a declarat ca este potrivit pentru functia pe care o are chiar si dupa declaratia conform careia ar deporta in desert pe cei care fac Romnia de rusine sau dupa intalnirea de miercuri cu Costica Argint, seful unei organizatii a tiganilor din Roma, dat in urmarire de autoritatile romane.

"Cred ca sunt potrivit pentru functia de ministru de Externe. Au existat mai multe alarme false si o serie dintre ele au dus la aceasta stare. Sper ca e clar pentru toata lumea ca nu a fost vorba de o intalnire", a spus Adrian Cioroianu. Acesta a mai adaugat: "Acolo a venit cine a vrut. A luat cuvantul cine a vrut. Nu a fost un dialog intre domnul Argint si mine in mod special. Nu au fost facute invitatii. Am aflat ulterior ca in sala era cineva cu probleme. Nu e in atributia mea sa umblu cu catusele dupa mine. Omul acela a vorbit absolut decent".

Petrisor CANA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1574&data=2007-11-09