< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 30 octombrie 2008

Atentat cu masina capcana in campusul Universitatii Navarra din Pamplona

O masina capcana, parcata in campusul Universitatii Navarra, din Pamplona, a explodat joi la ora locala 11:00, ranind cel putin 17 persoane, informeaza el Mundo. In momentul exploziei, in incinta universitatii se aflau mai bine de o mie de persoane, studenti, profesori si personal auxiliar. Masina era parcata la zece metri de zidul edificiului central din campus. "Explozia a fost foarte puternica. Noi ne aflam in cladirea centrala", a declarat una dintre angajatele care lucreaza in campus.

Majoritatea ranitilor, afectati mai ales de cioburi si de unda de soc, au fost internati in Clinica Universitara, insa, doi au fost transportati la alte doua spitale din regiune. Se pare ca, la ora 9:50, organizatia basca ETA a trimis un mesaj telefonic catre Societatea de asistenta rutiera basca spaniola DYA, prin care anunta ca a plasat o bomba intr-un campus universitar fara, insa, sa dea informatii despre locatia acestuia.

Studentii au povestit ca nu au fost anuntati de nimeni despre o posibila bomba si, prin urmare, nimeni nu a parasit cladirea inainte de explozie.

"Am vazut un baiat cu sange pe un brat, se pare ca fusese lovit de mai multe cioburi", a declarat unul dintre studenti, pentru reporterii ziarului el Mundo. "Este un miracol ca nu au fost morti. (...) Am vazut masini arzand si trei sau patru persoane ranite. (...) Biblioteca era plina la acea ora ", a povestit si o angajata a bibliotecii din incinta universitatii.

Purtatorul de cuvant al Grupului Socialist din Parlamentul spaniol, Jose Antonio Alonso, si-a exprimat solidaritatea cu victimele atentatului, si a declarat ca statul va face tot ce ii sta in putere pentru a pune capat terorii instaurate de ETA.

Politia spaniola a arestat in urma cu doua zile trei barbati, in Pamplona. si o femeie, in Valencia, care se pare ca au participat la organizarea atentatului.

Desi pretinde ca lupta pentru independenta tuturor bascilor, ETA este considerata in prezent, atat de Statele Unite, cat si de Uniunea Europeana, o organizatie terorista.

Stefan GALAI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=15251&data=2008-10-30