< Imprimare >      ZIUA ONLINE - CULTURA - vineri, 2 noiembrie 2007

Festivalului National al Teatrului Luni de la Green Hours la a patra editie

Teatrul independent contraataca

Teatrul Luni de la Green Hours organizeaza, intre 1 si 17 noiembrie, Festivalul national sofft al Teatrului Luni (fNT A Luni), ca reactie la faptul ca teatrul independent nu a fost invitat sa participe la editia din acest an a Festivalului National de Teatru. Manifestarea, care este si o aniversare in avans a zece ani de la infiintarea teatrului independent Luni, pe 1 decembrie, va cuprinde 21 de spectacole si cinci evenimente muzicale. Printre piesele prezentate in cadrul festivalului sofft se numara "Fir'mituri", de Lia Bugnar, cu Vlad Ivanov si Dorina Chiriac, "The Sunshine Play", "New York (Fuckin' City)" si "Bucharest Calling", de Peca Stefan. Se joaca si "Miroase a prada", o comedie neagra a Play cafe-teatru din Craiova.

"Reactionam la ignorarea noastra si a artistilor nostri, pentru prima data dupa sapte ani, de catre Festivalul National de Teatru. In cel mai dificil an al existentei noastre, anul <<Sub Asediu>>, cand am fost in pericol de a fi alungati nelegal, imoral, abuziv din spatiul in care, timp de 13 ani, s-a nascut si a fost apoi consacrat fenomenul independent Green. Nu in ultimul rand, ne bucuram ca, prin contrapunctul nostru, sa marim cu circa 30 la suta numarul de evenimente, deci amploarea Sarbatorii Nationale a Teatrului din Romania, sa crestem cu macar 1% procentul de valoarea a acesteia si, cu siguranta, cu cel putin 90% gradul ei de relaxare", anunta directorul Teatrului Green, Voicu Radescu.

Festivalul s-a deschis, ieri seara, cu doua spectacole realizate pe texte de Lia Bugnar, "Aici se simte bine", cu Dorina Chiriac si Daniel Popa, in regia lui Alexandru Dabija, si "Oase Pentru Otto". Aceste spectacole au fost premiate cu Project - Fringe la Festivalul Fringe de la Dublin in 2004.

Astazi, Emanuel Parvu va sustine atelierul "Si noi si ea", cu Daniel Haralambie, Georgiana Dumbrava, Alin Popa, Silviu Debu si Petre Voicu. In aceeasi seara, Traian Soimu va pune in scena "Crize", de Mihai Ignat.

In cea de-a treia zi a Festivalului National sofft al Teatrului Luni de la Green Hours, teatrul independent Play Cafe din Craiova va prezenta spectacolul "Miroase a prada" de Michele Lowe, o comedie neagra in regia lui Alexandru Boureanu.

Duminica, este programat "Sectorul S", de Emanuel Parvu, un spectacol nominalizat pentru Debut la Premiile Uniter in 2006 si laureat, in acelasi an, la Festivalul Comediei Romanesti. In aceeasi zi, se va juca "Sapte zile din viata lui Simon Labrosse (daca viata lui intereseaza pe cineva)", dupa Carole Frechette, un spectacol de Dan Tudor, produs de compania "Masina de vise".

Evenimentul coincide cu Festivalul National de Teatru, ce va avea peste 90 de reprezentatii din aproape 60 de piese in cele mai importante teatre din Bucuresti, dar si la Sibiu, unde se joaca primul spectacol din program, in aceasta seara, "Faust", in regia lui Silviu Purcarete.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1468&data=2007-11-02