< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - vineri, 2 noiembrie 2007

Iuscenko polemizeaza cu ziarul ZIUA

Vizita in Romania a presedintelui Ucrainei, Victor Iuscenko, a lasat loc multor comentarii in presa internationala. Agentia ucrainiana "UNIAN" scrie astazi "Iuscenko a castigat in fata lui Basescu cu 3:0", facand trimitere la articolul publicat de cotidianul ZIUA, pe 31 octombrie, in care se arata ca, desi cei doi presedinti s-au intalnit pana acum de trei ori pentru a rezolva problemele bilaterale, de fiecare data, Romania a ramas cu ochii in soare in fata Ucrainei. Articolul ZIUA i-a atras atentia si presedintelui ucrainian care a tinut sa precizeze, in fata jurnalistilor acreditati la Bucuresti, ca este foarte multumit de rezultatul vizitei sale in Romania si ca nu este de acord cu cele scrise de cotidianul romanesc ZIUA, precum ca el a castigat cu 3:0 in fata omologului sau roman, Traian Basescu. "Eu nu am venit aici cu asemenea ganduri, insa sunt convins ca noi vrem sa avem aici prieteni si parteneri stabili. Scopul vizitei mele l-a constituit, in primul rand, sa solutionam problemele acumulate in timp, care ne impiedicau sa mergem inainte, iar in al doilea rand, sa stabilim calea dezvoltarii relatiilor bilaterale" - a spus liderul ucrainean. Agentia de presa "UNIAN", comentand vizita presedintelui Iuscenko la Bucuresti, subliniaza ca o parte din presa romaneasca a scris ca Viktor Iuscenko a umilit Romania.

In articolul publicat astazi de "UNIAN" se arata ca, referindu-se la principalele teme supuse discutiilor oficiale, indeosebi cea privind canalul Dunarea - Marea Neagra, Bastroe, Iuscenko a spus ca, pe de o parte, aceasta chestiune a fost prea mult politizata, iar pe de alta parte, se simte lipsa unui dialog intre partile interesate. Totodata, el a reiterat pozitia Ucrainei, precum ca acest canal se construieste pe teritoriul Ucrainei suverane si ca tara sa respecta toate normele internationale in domeniu, inclusiv cele ecologice.

"Am convenit sa dinamizam dialogul bilateral, iar scopul meu este sa aducem Ucraina si Romania la promovarea unei politici comune in ceea ce priveste bazinul dunarean" - a adaugat el. In privinta combinatului de la Krivoi Rog, inaltul oaspete a afirmat ca tema in cauza prezinta un interes sporit, mai ales in ultimii doi ani, cand partenerii interesati au manifestat dorinta de a se implica in finalizarea lucrarilor la acest obiectiv. "Exista patru, cinci companii internationale de profil care sunt interesate de terminarea lucrarilor la combinatul de la Krivoi Rog si de a duce la capat obligatiile asumate in cadrul proiectului final, inclusiv fata de Romania" - a precizat Iuscenko. In continuare, liderul ucrainean a spus ca o atentie aparte in cadrul discutiilor oficiale au fost consacrate problemei referitoare la viata minoritatii ucrainene din Romania si a celei romane din Ucraina, context in care s-a convenit ca organele abilitate sa faca - in termen de 30 de zile - schimb de scrisori, in care sa fie prezentate propuneri concrete in aceasta directie. "In final, ne-am inteles ca presedintii celor doua state sa se implice direct in rezolvarea acestei chestiuni" - a mai spus Iuscenko. "Nu a fost lipsita de interes nici problema referitoare la delimitarea frontierei de stat si a platoului continental la Marea Neagra. Eu cred ca, impreuna cu Basescu, am dat un suflu nou acestei chestiuni, mostenite de trecutul istoric" - concluzioneaza Iuscenko. La randul sau, ministrul de Externe, Arseni Iateniuk, a tinut sa sublinieze ca discutiile purtate cu oficialitatile romane au fost foarte rodnice, ca a fost semnat protocolul privind crearea Comisiei prezidentiale, in care sunt incluse o sumedenie de probleme, inclusiv cea privind canalul Bastroe. "In aceasta chestiune, mostenita de zeci de ani, noi am pus prima piatra de temelie, adica am facut primul pas in vederea demararii convorbirilor pentru a ajunge la un punct comun" - spune seful diplomatiei ucrainene.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1466&data=2007-11-02