< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - vineri, 2 noiembrie 2007

Secuii calca pedala autonomiei

CNS ne pregateste judetul Tinutul Secuiesc si Garda Secuiasca

Conducerea Consiliului National Secuiesc (CNS) - scaunul Gheorgheni a anuntat ca initiaza dezbateri publice in vederea infiintarii judetului Tinutul Secuiesc, prin unificarea judetelor Harghita, Covasna si o parte din Mures. De asemenea, fostul presedinte interimar al CNS Miercurea Ciuc, Csibi Barna, vrea sa infiinteze Garda Secuiasca, organizatie similara Garzii Maghiare, menita sa lupte pentru "ocrotirea limbii maghiare si constientizarea identitatii secuiesti in randul populatiei, traind pentru natie si popor". ZIUA a atras atentia chiar la inceptutul anului ca o gruparea paramilitara maghiara (Legion Siculis) efectueaza antrenamente pe teritoriul Romaniei.

Fostul presedinte interimar al CNS Miercurea Ciuc, Csibi Barna, vrea sa infiinteze Garda Secuiasca, organizatie similara Garzii Maghiare, menita sa lupte pentru "ocrotirea limbii maghiare si constientizarea identitatii secuiesti in randul populatiei, traind pentru natie si popor". Csibi Barna a declarat pentru Mediafax ca, in urma cu cateva zile, a dat un anunt in cotidianul de limba maghiara "Csiki Hirlap" prin care anunta ca este in cautarea a inca doua persoane impreuna cu care sa poata infiinta legal o asociatie menita sa puna bazele Garzii Secuiesti, cu statut autonom, dar care sa devina un partener al Garzii Maghiare.

"Am spus-o si reporterului de la cotidianul de limba maghiara si imi asum afirmatiile potrivit carora consider ca infiintarea Garzii Maghiare este o idee minunata, imi place scopul definit de ei si ideea de garda in sine. Ei spun ca pe langa multa vorbarie este nevoie si de multa sinceritate. Nu pot sa nu observ ca nu numai in Ungaria este nevoie de sinceritate, ci si la noi" a afirmat Csibi Barna.

Dupa chipul si asemanarea Garzii Maghiare

Potrivit sursei citate, Garda Secuiasca ar urma sa fie constituita dupa modelul celei maghiare, de la care va "imprumuta", printre altele, juramantul si uniforma, pe care le va adapta la specificul secuiesc. "Am prelua si salutul lor, "Sa dea Domnul viitor mai frumos!", precum si steagurile arpadiene cu dungi albe si rosii. In cazul nostru, are prioritate lupta pentru a constientiza in randul populatiei apartenenta la secuime. Stiu ca exista UDMR, CNS si alte asociatii ale maghiarilor din Romania, dar niciuna nu face nimic. Garda Secuiasca ar trai si ar munci pentru natie, pentru popor", a explicat Csibi Barna.

El a mai spus ca Garda Secuiasca ar mai putea derula activitati de genul: restaurarea mormintelor eroilor maghiari sau de donare de sange.

Csibi este ferm convins ca, daca se va ocupa in mod onest de organizarea acestei asociatii, nici romanii si nici autoritatile nu-i vor privi initiativa cu reticenta.

Fostul presedinte interimar al Consiliului National Secuiesc (CNS) Miercurea Ciuc a mai declarat ca pana la aceasta data nimeni nu si-a manifestat interesul fata de anuntul postat in cotidianul de limba maghiara si ca este dezamagit.

"Pana acum nu m-au sunat decat ziaristii. Am incercat sa fac ceva pentru ca multi tineri din secuime mi-au spus ca sunt interesati de infiintarea Garzii Secuiesti, dar inca nu am primit niciun telefon de la eventuale persoane interesate, desi au trecut cateva zile de cand am dat anuntul. Am nevoie de inca doua persoane si, daca le gasesc, putem incepe; daca nu, totul se rezuma la o initiativa esuata", a mai precizat Csibi Barna.

Gruparea paramilitara Garda Maghiara, al carei model vrea sa-l imprumute si Garda Secuiasca a fost infiintata in 25 august 2007, in cadrul Miscarii pentru o Ungarie mai buna (Jobbik Magyarorszagert Mozgalom). In 21 octombrie, inainte cu doua zile de comemorarea Revolutiei antisovietice din 1956, peste 500 de persoane au depus juramantul si au intrat in randurile Garzii Maghiare. Scopul declarat al acestei organizatii este de a crea conditii-cadru pentru "autoapararea nationala" si pregatirea tineretului pentru "ziua in care oamenii vor trebui mobilizati", membrii fiind instruiti atat in privinta disciplinelor sportive de lupta, cat si in manuirea armelor.

Un judet cat trei judete

"Initiem formarea judetului Tinutul Secuiesc, prin unificarea judetelor Harghita, Covasna si partea din Mures unde se gaseste scaunul Mures (adica acele localitati care formeaza Tinutul Secuiesc), cu posibilitatea sa li se alature si alte localitati", se arata intr-un comunicat de presa transmis, joi seara, de CNS Gheorgheni.

Potrivit sursei citate, demersurile pentru obtinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc trebuie sa inceapa de urgenta, pentru ca organele de conducere ale poporului secuiesc, "parte a natiunii maghiare", sa poata dispune de autoritate deliberativa si de mijloacele necesare exercitarii competentelor de autoguvernare.

"Puterea de la Bucuresti, care pana acum a respins demersurile noastre privind autonomia Tinutului Secuiesc, nu poate spune "nu" doleantei noastre de a trai in acelasi judet. Judetul Tinutul Secuiesc se poate forma pe baza legilor in vigoare la aceasta data si depinde numai de locuitorii Tinutului" se mai arata in documentul dat publicitatii.

Presedintele CNS Gheorgheni, Rokaly Jozsef, a tinut sa precizeze ca egalitatea deplina in drepturi a locuitorilor Tinutului Secuiesc se poate realiza numai prin adoptarea de catre Parlament a statutului de autonomie elaborat de CNS.

"Dorim ca Tinutul Secuiesc, de la Cheile Bicazului pana la dealurile de langa Tarnave, de la Chichis pana la ultimul sat locuit de secui la vest de Targu Mures, sa nu mai fie divizat de hotarele artificiale impuse de comunisti", a adaugat Rokaly.

Autonomia, scop declarat

Liderul Consiliului Secuiesc Gheorgheni a mai spus ca saluta Recomandarea 1811, recent adoptata de Parlamentul Consiliului Europei, pentru ca "acest document confirma faptul ca doleantele CNS sunt in concordanta cu tendintele europene".

"Recomandarea 1811 ne da speranta ca putem conta pe Europa in lupta noastra pentru autonomia Tinutului Secuiesc si, pentru a da avant cauzei autonomiei, am adoptat Hotararea privind Unitatea Poporului Secuiesc, prin care mobilizam consiliile secuiesti din localitatile Tinutului sa inceapa dezbaterea publica pe aceasta tema", se arata in finalul comunicatului.

Consiliul National Secuiesc Gheorgheni s-a intrunit in ultima zi a lunii octombrie si, pe langa adoptarea Hotararii privind Unitatea Poporului Secuiesc, a mai supus dezbaterii "manifestarile antimaghiare" ale Partidului Romania Mare, prin initierea a doua proiecte legislative sanctionate de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, disputele privind initiativa UDMR de a modifica configuratia regiunilor de dezvoltare si evolutiile de pe scena politica europeana.

Grupare paramilitara secuiasca in Muntii Ciucului

La inceputul anului, ZIUA tragea din nou un semnal de alarma, aratand ca o grupare paramilitara din Ungaria face antranamente in Muntii Ciucului. Organizatia Legiunea Secuiesca vine de cel putin doua ori pe an pentru a se antrena in Tinutul Secuiesc (judetele Harghita si Covasna). Conform informatiilor din interiorul Legiunii incepand cu 1 februarie mai multi membri ai organizatiei s-au deplasat in zona Muntii Ciucului, in imediata apropiere a statiunii montane Baile Harghita, pentru sesiunea de iarna a antrenamentelor din anul 2007. Scopul declarat al tinerilor care fac parte din aceasta organizatie este "apararea Tinutului Secuiesc, apararea democratiei, dreptatii, libertatii si faurirea statului de drept". La antrenamente, membrii Legiunii invata diferite tehnici si strategii militare specifice organizatiilor paramilitare. O mare parte dintre componentii Legiunii Secuiesti sunt tineri de cetatenie romana, de etnie maghiara, dar si membrii ai unor organizatii de extrema dreapta din Ungaria. Printre membrii de vaza ai gruparii paramilitare se numara si Eduardo Rosza Flores, jumatate ungur, jumatate bolivian, nimeni altul decat interpretul de limba spaniola a lui Carlos Sacalul, in perioada in care temutul terorist a fost in Ungaria.

Legion Siculis

Legiunea Secuiasca (Legion Siculis) este o organizatie "paramilitara", "centralizata", de tip "ordinul se executa, nu se discuta", iar membrii sai, conform statutului organizatiei, "trebuie sa-si asume obligatiile ce decurg din caracterul paramilitar al organizatiei".

Legiunea secuiasca a luat fiinta in 2002, in localitatea Palhalma din Ungaria. Legiunea a fost creata in baza articolului 63 din Constitutia Ungariei, privind dreptul la libera asociere, de care toate persoanele fizice se pot folosi, fara a incalca reglementarile legale. Organizatia se declara apolitica.

Conform datelor din statut, denumirea organizatiei este "Szekely Legio" sau "Legion Siculis", iar activitatea ei se desfasoara pe teritoriul Republicii Ungare si in caz de nevoie si in afara granitelor acestei tari.

Stema Legiunii Secuiesti are ca elemente heraldice o baioneta de carabina cu varful infipt intr-un spatiu creat de sase fire de floare-de-colt (un simbol national in Tinutul Secuiesc). Legiunea Secuiasca este o organizatie suverana, bazata pe fortele de aparare cetatenesti, prin voluntariat. Legiunea este o organizatie "independenta, democratica, nu serveste scopuri politice, structura sa este bazata pe centralizare de tip militar si face orice pentru apararea Tinutului Secuiesc, democratie, dreptate, libertate si faurirea statului de drept". Membrii sai "pot fi doar persoane care atesta originea secuiasca, ei sunt obligati sa satisfaca o perioada de proba, timp in care participa activ la pregatirile teoretice si antrenamentele militare". Fondurile Legiunii provin din cotizatiile membrilor, din donatiile simpatizantilor, de la fundatii private si publice din Ungaria, din incasarile obtinute in urma unor spectacole, din profiturile obtinute din diferite afaceri si servicii prestate.

Marius BATCA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1465&data=2007-11-02