< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - vineri, 2 noiembrie 2007

Opozitia din Georgia s-a mobilizat impotriva presedintelui

Manifestatie de proportii la Tbilsi

Zeci de mii de georgieni participa la un protest antiprezidential care ar putea fi cea mai mare manifestatie organizata de opozitie de la venirea la putere a lui Mihail Saakasvili, informeaza Reuters. Opozantii presedintelui Georgiei au anutat inca de ieri ca zeci de mii de persoane vor participa la demonstratia organizata in fata parlamentului din Tbilisi, unde a avut loc si manifestatia de amploare care l-a inlaturat de la putere, in 2003, pe presedintele Eduard Sevardnadze. "Am venit la Tbilisi pentru a-i arata presedintelui nostru ca multa lume nu este multumita de el si de guvernarea lui", a declarat pentru Reuters un protestatar care a venit in capitala dintr-o localitate situata la 200 km departare. Potrivit Rompres, opozitia recent unita impotriva lui Saakasvili l-a acuzat pe presedintele Georgiei ca incearca sa-si inlature oponentii, solicitand alegeri legislative anticipate si limitarea atributiilor prezidentiale.

Convoaie catre capitala

Un convoi de masini si microbuze, in care se aflau oameni care agitau steaguri georgiene, a ajuns in capitala Tbilisi in noaptea de joi spre vineri. Opozitia pretinde ca politia i-a oprit pe unii protestatari, dar apoi s-a razgandit si le-a dat drumul, in contextul in care guvernul a promis ca le va respecta dreptul de a protesta pasnic.

Saakasvili, care are in agenda sa aderarea Georgiei la NATO si la UE, isi etaleaza frecvent convingerile democratice, dar criticii il acuza ca vrea doar sa-si mascheze tendinta autoritarista si intoleranta fata de oponenti, apreciaza Reuters.

"Vrem sa aratam guvernului ca multi oameni din Georgia nu sunt multumiti de modul in care ei conduc tara. Multi dintre cei care protesteaza astazi l-au sustinut pe Saakasvili in timpul Revolutiei Trandafirilor", a declarat Koka Gunadze, unul dintre liderii opozitiei.

Opozitia din Georgia s-a unit in septembrie, atunci cand fostul ministru al apararii Irakli Okruasvili a fost arestat dupa ce a lansat o serie de acuzatii grave la adresa presedintelui.

Reprezentantii opozitiei acuza acum ca Okruasvili, eliberat intre timp pentru o cautiune colosala, a fost expediat din tara cu forta, fiind urcat intr-un avion cu destinatia Germania, tocmai pentru a nu participa la protestul de vineri. Pe de alta parte, oficiali guvernamentali au declarat ca fostul ministrul a plecat in Germania din motive medicale.

M.A.B.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1463&data=2007-11-02