< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - joi, 2 octombrie 2008

"Cum isi vad romanii viitorul"

Sondaj: Tinerii romani prefera relatiile fara obligatii cu parteneri gasiti pe Internet in detrimentul casniciei

Tinerii romani nu se mai gandesc la casatorie si aleg mai degraba un parteneriat fara obligatii, iar perechea nu poate fi gasita in alta parte decat pe Internet. Sunt concluziile unui sondaj IMAS realizat la cererea Reader's Digest. Sondajul "Cum isi vad romanii viitorul", efectuat in 99 de localitati din Romania, arata ca 54% dintre romani cred ca tinerii nu se vor mai casatori, preferand un parteneriat fara obligatii, iar 48% sunt de parere ca principalul mijloc de a-ti gasi un partener de viata va fi Internetul. Pe de alta parte, 73% din romani sunt convinsi ca politicienii vor fi corupti si peste 30 de ani, iar 76% nu cred in urbanizarea tarii.

Una din surprizele sondajului a fost aceea ca moldovenii s-au situat pe primul loc la capitolul optimism, inaintea muntenilor, ardelenilor si bucurestenilor. Ei cred intr-o proportie mult mai ridicata decat ceilalti (64% moldoveni fata de 46% munteni, 47% ardeleni si 41% bucuresteni) ca in viitor se vor gasi solutii pentru vindecarea oricarui tip de cancer, ca romanii vor continua sa fie activi si dupa varsta de 70 de ani (46% fata de 27%, 31% si 23%) si ca vom deveni mai atenti la problemele celor din jur (43% fata de 28%, 31% si 20%). O posibila explicatie a optimismului poate fi credinta, intrucat in Moldova sunt cei mai multi credinciosi. Asa ca moldovenii, in proportie mai mare decat ceilalti (63% fata de 51%, 48% si 29%), au fost de parere ca "in viitor majoritatea romanilor vor merge la biserica". Un alt aspect interesant este acela ca, din zona din care au plecat cei mai multi romani pentru a lucra in alte tari, Moldova, provine si cel mai ridicat procent al celor care sunt de parere ca romanii emigranti se vor intoarce totusi si vor ramane sa traiasca in tara lor (57% fata de 46%, 52% si 52%).

La intrebarea ce vom manca peste 30 de ani, 60% dintre romani cred ca nu se vor schimba prea multe fata de alimentatia actuala, iar 28% cred ca mancarea va fi inlocuita de suplimente alimentare.

A.E.G.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=13810&data=2008-10-02